Samuel Kerridge & Taylor Burch - The Other (2019), Downwards Records


Taylor i Samuel (Foto: Juno Recs)

2019. godine dvoje elektronskih umjetnika s labela Downwards prepušta se osmozi u potrazi za zajedničkim umjetničkim Velikim Drugim.


Samuel Kerridge već neko vrijeme slovi za heroja individualističkog, demonski halucinatornog britanskog techna, dok Taylor Burch, znana i kao V West, svoje procese transmitira kroz projekt Dva Damas i Tropic of Cancer.


Album 'The Other' je Downwards objavio 3. maja najavivši zrelost novog Kerridgeovog pristupa. Prije svega je to obilje melodija i varijacija zbog kojeg njegov intenzitet i snaga uopće ne trpe.

Na The Other Kerridgeova beskompromisna elektronička manifestacija otpočeta još s EP izdanjem 'Auris Interna' za Horizontal Ground 2012. godine utapa se u senzibilniji odnos buke, melodije i sadržaja. Kao da najavljuje početak više stiliziranog i konceptualnijeg Kerridgea.

Taylor Burch se ovdje pojavljuje kao narator i njen glas upravo je medij oko kojeg Kerridge plete dinamiku svoje nove elektronske dramaturgije.


Treći element koji tek treba da upotpuni proces s 'The Other' je režiserka Daisy Dickinson s kojom će ova suradnja biti upotpunjena u audiovizualni projekt tj. multisenzorno iskustvo putem velikih komada poluprozirnog platna i audioreaktivnih vizuala. Kolaboracija Kerridge-Burch potraga je za poetikom onostranog, izmještenog, emotivno nejasnog kroz investiran konceptualni fokus na odnos glasa i zvučne teksture. Plesna brutalnost ranijeg Kerridgea sazrijeva u ništa manje snažan filmski izraz.


Samuel Kerridge, Berlin Atonal, 2015

Teatralna i prostrana bladerunner atmosfera The Other ornamentirana s distopijskim jungle intermezzima komponirana je u sedam traka, tj. transmisija. Burchina naracija isprekidana je glasovnim mantrama koje predstavljaju greške u komunikaciji, ljudskoj i mašinskoj. Kinetička zvučna kinematika, industrijski techno, dark ambijent, kršni drum'n'bass elementi, sve to precizno i odmjereno prati dinamiku kako Burchinog pripovijedanja, tako i samog tekstualnog sadržaja.

1962. svestrani avangardni francuski umjetnik Jean Cocteau, samo nekoliko mjeseci pred smrt, impulsom slike, zvuka i teksta odašilje svoju poruku u godinu 2000. (Jean Cocteau s’adresse à l’an 2000). Ova vremenska kapsula, otvorena nešto prije zaviještanog trenutka izvjesni je testament, manifest, uputstvo, razjašnjavanje Drugosti, deklaracija nevjerovanja u smrt. Cocteau u svom pismu adresira pojmove genija, pjesnika, medija. Diskutira nauku i načine na koje se netolerancija i religija o nju griješe. Koja je prava vrijednost individuuma? Šta mu stoji na putu? On meditira svoje postojanje u trenutku transmisije – je li postao duh u 2000. godini, je li generacija 2000 robotska, znači li to da je humanizirana? Njegov epitaf na nadgrobnoj ploči kaže 'Je reste avec vous' – Ostajem s vama.
Na prvoj transmisiji Burch otvara Cocteauovim originalnim disclaimerom 'Ne znam možete li me čuti'. Gdje već kreću komunikacijski glitchevi predstavljeni repetiranjem i lomljenjem signala. Album je pun ovakvih tečnih prekida koji služe za uvezivanje fragmenata originalnih Cocteauovih predskazanja u svojoj poruci u budućnost. Ovo stanje izmještenosti i monologa podebljavaju izduženi zvučni blokovi evocirajući ranjivost i nelagodu. Kroz ostale transmisije ovi momenti slomljenosti kako u naraciji, tako i u zvučnim kulisama služe kao prelazi u ritmičniju, ponekad trancey synth kontemplaciju nad komadićima Cocteauove poruke. Poezija je uzvišena matematika. Medij onostranosti.


Cocteau je svjestan medija koji fizički jeste. On dijagnosticira obsesiju aktualnošću, neposrednim konzumiranjem, već svoga još nerobotiziranog vremena. The Other traži Drugost pjesnika i šizofrenika kojeg je on svjestan, mada mu do kraja ostaje stran. Ova Drugost nedodirljiva je uzvišena ličnost koja obitava u umjetniku. Pjesma, slika, zvuk proizvodi su tek fizičkog posredovanja tijela od Drugog. Egzaktnost ga prema Cocteau, gledajući ka budućnosti stavlja u okove, negira. Greške su potrebne.


Posljednja, sedma transmisija nakon razduženog ritmičnog izvoda vraća nas na početak i Burch najavljuje 'Krećem ispočetka'.


'The Other' je soundtrack potrage za granicama izražavanja.

- Aleš LešTracklist:

01 Transmission 1

02 Transmission 1

02 Transmission 3

04 Transmission 4

05 Transmission 5

06 Transmission 6

07 Transmission 7


#downwards #samuelkerridge #taylorburch #theother #muzika #album #borisfilipić

141: COVID-19 i sport: Nermin Bise / Izbori u Mostaru: Semir Drljević / Onomatobleja

141: COVID-19 i sport: Nermin Bise / Izbori u Mostaru: Semir Drljević / Onomatobleja

Drugo ime za slobodu 141: COVID-19 i sport: Nermin Bise / Izbori u Mostaru: Semir Drljević / Onomatobleja 116

Koronavirus neće nikada nestati

Koronavirus neće nikada nestati

Bez obzira šta se desi sljedeće, virus će nastaviti kružiti svijetom. / Sarah Zhang

RG74: EU&blockchain / Marija Krnić / Balkan eksces

RG74: EU&blockchain / Marija Krnić / Balkan eksces

Radio Geometrija 74: EPPandeconomics 101 / Kritički zabavnik / Balkan eksces

140: Izbori u Mostaru: Marin Bago / Blues u Abraševiću: Anja Rikalo / Onomatobleja 115

140: Izbori u Mostaru: Marin Bago / Blues u Abraševiću: Anja Rikalo / Onomatobleja 115

Drugo ime za slobodu 140: Izbori u Mostaru: Marin Bago / Blues u Abraševiću: Anja Rikalo / Onomatobleja 115

Mostogradnja: Skrivene priče Hercegovine

Mostogradnja: Skrivene priče Hercegovine

Projekt 'MOCTOBI XERCEGOVINE' 2020

KULTURA POSLIJE: Nora Krstulović (Intervju)

KULTURA POSLIJE: Nora Krstulović (Intervju)

KULTURA POSLIJE: Nora Krstulović (Intervju) / Ronald Panza

black background

AbrašRadio

OKC Abrašević

Alekse Šantića 25

88000 Mostar, BiH

+387 36 561 107

abrasradiomostar@gmail.com

  • mixcloud-og
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Twitter Social Icon