• AbrašRadio

Samuel Kerridge & Taylor Burch - The Other (2019), Downwards Records


Taylor i Samuel (Foto: Juno Recs)

2019. godine dvoje elektronskih umjetnika s labela Downwards prepušta se osmozi u potrazi za zajedničkim umjetničkim Velikim Drugim.


Samuel Kerridge već neko vrijeme slovi za heroja individualističkog, demonski halucinatornog britanskog techna, dok Taylor Burch, znana i kao V West, svoje procese transmitira kroz projekt Dva Damas i Tropic of Cancer.


Album 'The Other' je Downwards objavio 3. maja najavivši zrelost novog Kerridgeovog pristupa. Prije svega je to obilje melodija i varijacija zbog kojeg njegov intenzitet i snaga uopće ne trpe.

Na The Other Kerridgeova beskompromisna elektronička manifestacija otpočeta još s EP izdanjem 'Auris Interna' za Horizontal Ground 2012. godine utapa se u senzibilniji odnos buke, melodije i sadržaja. Kao da najavljuje početak više stiliziranog i konceptualnijeg Kerridgea.

Taylor Burch se ovdje pojavljuje kao narator i njen glas upravo je medij oko kojeg Kerridge plete dinamiku svoje nove elektronske dramaturgije.


Treći element koji tek treba da upotpuni proces s 'The Other' je režiserka Daisy Dickinson s kojom će ova suradnja biti upotpunjena u audiovizualni projekt tj. multisenzorno iskustvo putem velikih komada poluprozirnog platna i audioreaktivnih vizuala. Kolaboracija Kerridge-Burch potraga je za poetikom onostranog, izmještenog, emotivno nejasnog kroz investiran konceptualni fokus na odnos glasa i zvučne teksture. Plesna brutalnost ranijeg Kerridgea sazrijeva u ništa manje snažan filmski izraz.


Samuel Kerridge, Berlin Atonal, 2015

Teatralna i prostrana bladerunner atmosfera The Other ornamentirana s distopijskim jungle intermezzima komponirana je u sedam traka, tj. transmisija. Burchina naracija isprekidana je glasovnim mantrama koje predstavljaju greške u komunikaciji, ljudskoj i mašinskoj. Kinetička zvučna kinematika, industrijski techno, dark ambijent, kršni drum'n'bass elementi, sve to precizno i odmjereno prati dinamiku kako Burchinog pripovijedanja, tako i samog tekstualnog sadržaja.

1962. svestrani avangardni francuski umjetnik Jean Cocteau, samo nekoliko mjeseci pred smrt, impulsom slike, zvuka i teksta odašilje svoju poruku u godinu 2000. (Jean Cocteau s’adresse à l’an 2000). Ova vremenska kapsula, otvorena nešto prije zaviještanog trenutka izvjesni je testament, manifest, uputstvo, razjašnjavanje Drugosti, deklaracija nevjerovanja u smrt. Cocteau u svom pismu adresira pojmove genija, pjesnika, medija. Diskutira nauku i načine na koje se netolerancija i religija o nju griješe. Koja je prava vrijednost individuuma? Šta mu stoji na putu? On meditira svoje postojanje u trenutku transmisije – je li postao duh u 2000. godini, je li generacija 2000 robotska, znači li to da je humanizirana? Njegov epitaf na nadgrobnoj ploči kaže 'Je reste avec vous' – Ostajem s vama.
Na prvoj transmisiji Burch otvara Cocteauovim originalnim disclaimerom 'Ne znam možete li me čuti'. Gdje već kreću komunikacijski glitchevi predstavljeni repetiranjem i lomljenjem signala. Album je pun ovakvih tečnih prekida koji služe za uvezivanje fragmenata originalnih Cocteauovih predskazanja u svojoj poruci u budućnost. Ovo stanje izmještenosti i monologa podebljavaju izduženi zvučni blokovi evocirajući ranjivost i nelagodu. Kroz ostale transmisije ovi momenti slomljenosti kako u naraciji, tako i u zvučnim kulisama služe kao prelazi u ritmičniju, ponekad trancey synth kontemplaciju nad komadićima Cocteauove poruke. Poezija je uzvišena matematika. Medij onostranosti.


Cocteau je svjestan medija koji fizički jeste. On dijagnosticira obsesiju aktualnošću, neposrednim konzumiranjem, već svoga još nerobotiziranog vremena. The Other traži Drugost pjesnika i šizofrenika kojeg je on svjestan, mada mu do kraja ostaje stran. Ova Drugost nedodirljiva je uzvišena ličnost koja obitava u umjetniku. Pjesma, slika, zvuk proizvodi su tek fizičkog posredovanja tijela od Drugog. Egzaktnost ga prema Cocteau, gledajući ka budućnosti stavlja u okove, negira. Greške su potrebne.


Posljednja, sedma transmisija nakon razduženog ritmičnog izvoda vraća nas na početak i Burch najavljuje 'Krećem ispočetka'.


'The Other' je soundtrack potrage za granicama izražavanja.

- Aleš LešTracklist:

01 Transmission 1

02 Transmission 1

02 Transmission 3

04 Transmission 4

05 Transmission 5

06 Transmission 6

07 Transmission 7


#downwards #samuelkerridge #taylorburch #theother #muzika #album #borisfilipić

Devojčice (Adriana Zaharijević)
Devojčice (Adriana Zaharijević)
Reakcija P.E.N. Centra u BiH povodom prekida emitovanja dramskog i dokumentarnog programa BHR1
Reakcija P.E.N. Centra u BiH povodom prekida emitovanja dramskog i dokumentarnog programa BHR1
Depresivni realizam (Julie Reshe)
Depresivni realizam (Julie Reshe)
163: Mala škola urbanizma: Senada Demirović-Habibija / Armina Pilav + Onomatobleja 131
163: Mala škola urbanizma: Senada Demirović-Habibija / Armina Pilav + Onomatobleja 131
Radio Študent civilizacijski je doseg - Potpiši peticiju podrške
Radio Študent civilizacijski je doseg - Potpiši peticiju podrške
RG97: Arhitektura beskonačnosti + Muzika pandemije 2020 + Pasivna agresija 42
RG97: Arhitektura beskonačnosti + Muzika pandemije 2020 + Pasivna agresija 42
Publikacija 'Rad i pandemija' Radničke solidarnosti iz Banjaluke i Fronta slobode iz Tuzle
Rad, pandemija i trka za imunitet (Damir Arsenijević)
Social Dilemma / Partizansko spomen groblje u Mostaru / VakcinABC
RG84: Social Dilemma / Partizansko groblje u Mostaru / Vaccinae
Svet je svakako trenutno u oseci ideja i energije, pa su formalne i institucionalizovane kulturne politike manje više parkirane na slepim...
Fond solidarnosti: Aleksandar Popović, Nezavisna kulturna scena Srbije, Beograd (Intervju)
RADIO ALERT: COVID-19, Bliski istok, Nagorno-Karabah / KOMEDIJA SA STAVOM: Nesha Bridges
RG82: COVID-19 na Bliskom istoku / Nesha Bridges
Osnovni cilj aplikacije je potaknuti učenike na fizičku aktivnost koristeći online aplikacije, a gdje će nastavnik imati uvid u fizičku akti
Život u vrijeme zaraze: Održavaj fizičku aktivnost uz pomoć aplikacije Rolla!
(post)COVIDARIUM-1984 predavanje na temu COVID-19 u sjeni bliskoistočnih konflikata održat će Semir Behram 1. 10. s početkom u 19 h na...
Semir Behram: Covid-19 u sjeni bliskoistočnih konflikata
Kako smo prelazili mostove u doba pandemije
Kako smo prelazili mostove u doba pandemije
Gatačko sivo goveče (Aleksa Vučković)
Gatačko sivo goveče (Aleksa Vučković)
'Doziva' (Azra Aksoj)
'Doziva' (Azra Aksoj)
Biljke u hercegovačkoj narodnoj tradiciji (Jovana Galić)
Biljke u hercegovačkoj narodnoj tradiciji (Jovana Galić)
Katuni: zaštitni znak Hercegovine (Milanka Kovačević)
Katuni: zaštitni znak Hercegovine (Milanka Kovačević)
Autentična hercegovačka kuća po kamenu se poznaje (Nikolija Bjelica)
Autentična hercegovačka kuća po kamenu se poznaje (Nikolija Bjelica)

AbrašRadio

OKC Abrašević

Alekse Šantića 25

88000 Mostar, BiH

+387 36 561 107

abrasradiomostar@gmail.com