uborak%20gif_edited.jpg

AbrašRadio vam prezentira ciklus radio reportaža na temu odlaganja otpada u gradu Mostaru, počevši od osamdesetih godina XX. stoljeća, s posebnim fokusom na već sada bh javnosti poznatoj deponiji Uborak, koja je zadnjih godina bila u centru medijske pažnje.

 

Uborak je postao sjecište političke nepravde i neodgovornosti vlasti, bez obzira da li se radi o federalnom ili nižim nivoima organiziranja, ali i dugogodišnjeg zanemarivanja problema odvoza smeća regije Hercegovine i Grada Mostara.

 

Mostarskom deponijom se bavila vlast u Beogradu još u vrijeme SFRJ, Skupština SR BiH, a nakon rata, izvršna i zakonodavna vlast na nivou FBiH, te sve strukture vlasti Hercegovine i Grada Mostara. Uborak je višedecenijski problem koji ni do danas nema svoj epilog.

Autor: Husein Oručević

Deponija Uborak: Ekološka bomba nadomak Mostara

Govorili: Džemal Hamzić, Hamdija Jahić, Sanel Kajan

Ulomke članaka iz mostarskog lista Sloboda čitala: Jelena Kordić-Kuret

U prvoj, od tri radijske reportaže, vratićemo se u osamdesete godine XX. stoljeća kako bismo slušateljima mogli što zornije približiti ozbiljnost ovog problema koji je i danas često nazivan „ekološkom bombom“ koja prijeti zdravlju građana, rijekama Hercegovine i Jadranskom moru.

Govorili: Hamdija Jahić, Ines Kajić, Jusuf Memić i Safet Oručević.

 

Zahvaljujemo Centru za mir i multietničku saradnju Mostar na arhivalnim snimcima iz perioda 1997. godine kao i na svekolikoj pomoći u realizaciji ovog radijskog programa.

Govore: Ahmed Džubur, Nijaz Hodžić, Abdurahman Bećirović, Amna Popovac, Samija Kazazić i Omer Hujdur.

Drugi dio naše radijske priče o deponiji Uborak, nadomak Mostara, ovaj put će kronološki proći kroz vrijeme sredine devedestih godina XX. stoljeća, dakle odmah nakon stravičnih ratnih dešavanja koja su kroz dvije godine opustošila Grad.

I ulaskom u treću deceniju XXI. stoljeća, deponija Uborak, promatrajući je s poprilične udaljenosti, podsjeća na brežuljak šarenog i haotično nabacanog otpada. Osim što su gradske vlasti zahtjeve za izmještanjem ovog nezbrinutog i nesnošljivog brda smrada dugi niz godina ignorirale, ispostavilo se i da se tu nesmetano odlagao ne samo toksični dehidrirani mulj sa mostarskih prečistača, nego i leševi ubijenih pasa lutalica i brucelozom zaraženih ovaca, te sanitarni i medicinski otpad.

 

 

Image by Zhang Kenny

Mapa: Uborak na našim ulicama

Kad je u ljeto 2019. godine zbog slučaja piralen deponija Uborak blokirana od strane nezadovoljnih građana, mostarska javna komunalna preduzeća neiznalaženjem alternativnih rješenja za odvoz smeća dopuštaju da se grad pretvori u svoju vlastitu deponiju. Mostar je ponovo obišao svjetske medije kao grad smeća.

 

Činjenica da se Uborak vodi kao regionalna deponija i da ostali gradovi koji svoje smeće dovoze ovdje tada nisu ostali do guše zatrpani u otpad kao Mostar, jasno je pokazala kako su građani Mostara još jednom iskorišteni kao taoci za kratkoročne osobne interese (famozni slučaj deblokade deponije u režiji Ljube Bešlića i njegovih pomoćnika). ​

Problem odlaganja otpada u Mostaru nikad nije adresiran, a još manje da su odgovorni za komunalnu propast pokušali riješiti ga. Najočitiji spomenici komunalnog kriminala u gradu svakako su divlje deponije koje se nezaustavljivo pojavljuju, ne više na periferijama, nego u naseljima, na ulicama diljem grada.

Komunalna preduzeća pod upravom Grada (J.P. Komos i J.P. Parkovi - netransparentno združeni pod fikcionalno J.P. Komunalno), iako decenijama djeluju van zakonskih okvira, iz godine u godinu troše ogromne budžete. U izbornoj, 2020. godini budžet samo za održavanje čistoće iznosio je čak 1 320 000 KM.

 

Mapa 'Uborak na našim ulicama' bilježi i kontekstualizira geografiju komunalnog nereda u Mostaru koji iz godine u godinu nesmetano nastavlja grad činiti ruglom i sramotom.

 

 

Pitamo se - gdje je mostarsko smeće - moje, tvoje, naše - sad kad je deponija Uborak konačno istrajala, a kriminal odgovornih preduzeća postao jasan kao dan. Kako izgleda komunalna usluga u tvom naselju? Koja divlja deponija ti svakodnevno grebe oči i nos? Imaš li primjer komunalnog kaosa za koji misliš da je naročito važno da se zapamti? Znaš nešto što će upotpuniti slagalicu mostarske ekološke propasti?

 

 

Posjetitelji su pozvani doprinijeti mapiranju slanjem fotografija iz svojih naselja putem maila: abrasradiomostar@gmail.com ili putem obrasca klikom na:

Image by vitamina poleznova

Više o Uborku:

Image by Raimond Klavins

ZEMLJA-VODA-ZRAK je platforma u okviru koje se utemeljuje i razvija ekološka humanistika u Bosni i Hercegovini kroz produktivnu saradnju između aktivizma, nauke i umjetnosti.

Ekološko nasilje posmatramo kao nastavak ratne logike u BiH, u kojoj etničke elite kradu prirodne resurse i žrtvuju ljudske živote i živote drugih živih bića za vlastito bogaćenje.

 

Ekološkoj pravdi pristupamo kroz rad u zajednici koji podrazumijeva urgentno rješavanje konkretnih slučajeva ekološkog nasilja nad životnom sredinom, prirodnim resursima, ljudima i drugim živim bićima.

zemljavodazrak.com