uborak%20gif_edited.jpg

AbrašRadio vam prezentira ciklus radio reportaža na temu odlaganja otpada u gradu Mostaru, počevši od osamdesetih godina XX. stoljeća, s posebnim fokusom na već sada bh javnosti poznatoj deponiji Uborak, koja je zadnjih godina bila u centru medijske pažnje.

 

Uborak je postao sjecište političke nepravde i neodgovornosti vlasti, bez obzira da li se radi o federalnom ili nižim nivoima organiziranja, ali i dugogodišnjeg zanemarivanja problema odvoza smeća regije Hercegovine i Grada Mostara.

 

Mostarskom deponijom se bavila vlast u Beogradu još u vrijeme SFRJ, Skupština SR BiH, a nakon rata, izvršna i zakonodavna vlast na nivou FBiH, te sve strukture vlasti Hercegovine i Grada Mostara. Uborak je višedecenijski problem koji ni do danas nema svoj epilog.

Deponija Uborak: Ekološka bomba nadomak Mostara

Autor: Husein Oručević / Govorili: Džemal Hamzić, Hamdija Jahić, Sanel Kajan

Ulomke članaka iz mostarskog lista Sloboda čitala: Jelena Kordić-Kuret

U prvoj, od tri radijske reportaže, vratićemo se u osamdesete godine XX. stoljeća kako bismo slušateljima mogli što zornije približiti ozbiljnost ovog problema koji je i danas često nazivan „ekološkom bombom“ koja prijeti zdravlju građana, rijekama Hercegovine i Jadranskom moru.

Drugi dio naše radijske priče o deponiji Uborak, nadomak Mostara, ovaj put će kronološki proći kroz vrijeme sredine devedestih godina XX. stoljeća, dakle odmah nakon stravičnih ratnih dešavanja koja su kroz dvije godine opustošila Grad.

U reportaži govorili: Hamdija Jahić, Ines Kajić, Jusuf Memić i Safet Oručević. Autor: Husein Oručević. Zahvaljujemo Centru za mir i multietničku saradnju Mostar na arhivalnim snimcima iz perioda 1997. godine kao i na svekolikoj pomoći u realizaciji ovog radijskog programa.

Image by Zhang Kenny

Mapa: Uborak na našim ulicama

Kad je u ljeto 2019. godine zbog slučaja piralen blokirana deponija Uborak, mostarska javna komunalna preduzeća neiznalaženjem alternativnih rješenja za odvoz smeća dopuštaju da se grad pretvori u svoju vlastitu deponiju. Mostar je opet obišao svjetske medije kao grad smeća.

 

Činjenica da je Uborak regionalna deponija i da ostali gradovi koji svoje smeće dovoze ovdje nisu ostali zatrpani do guše kao Mostar, jasno je pokazala kako su građani Mostara još jednom iskorišteni kao taoci za kratkoročne interese.

Komunalna preduzeća pod upravom Grada, iako djeluju van zakonskih okvira, iz godine u godinu troše ogromne budžete. U izbornoj, 2020. godini budžet samo za održavanje čistoće iznosi 1 320 000 KM.

Mapa 'Uborak na našim ulicama' želji bilježiti i kontekstualizirati geografiju komunalnog nereda u Mostaru. Mapa je na početku posvećena divljim deponijama svuda oko nas, u čitavom gradu. Ostaje da vidimo gdje priča vodi.

Posjetitelji su pozvani doprinijeti mapiranju slanjem prikaza komunalnog servisa iz svojih naselja putem obrasca klikom na:

Uborak arhiv:

ZEMLJA-VODA-ZRAK je platforma u okviru koje se utemeljuje i razvija ekološka humanistika u Bosni i Hercegovini kroz produktivnu saradnju između aktivizma, nauke i umjetnosti.

Ekološko nasilje posmatramo kao nastavak ratne logike u BiH, u kojoj etničke elite kradu prirodne resurse i žrtvuju ljudske živote i živote drugih živih bića za vlastito bogaćenje.

 

Ekološkoj pravdi pristupamo kroz rad u zajednici koji podrazumijeva urgentno rješavanje konkretnih slučajeva ekološkog nasilja nad životnom sredinom, prirodnim resursima, ljudima i drugim živim bićima.

zemljavodazrak.com

 

AbrašRadio

OKC Abrašević

Alekse Šantića 25

88000 Mostar, BiH

+387 36 561 107

abrasradiomostar@gmail.com