TOP 10: Muzička šetnja regionom - Balkan eksces (April/2021)

Balkan eksces je rubrika posvećena neprepoznatom stvaralaštvu iz svijeta muzičke buke. Od Vardara pa do Triglava, pratimo, slušamo i preporučujemo značajna ostvarenja naše underground scene. Slijedi aprilska lista s 10 domaćih noviteta, albuma, singlova i EP izdanja na koje vrijedi obratiti pažnju.


Piše: Luka Marijanović1. Abergaz - Odu živci

Odu živci’ je jubilarno deseto izdanje ovog kultnog zagrebačkog one-woman hardcore punk benda. Abergaz djeluje još od 2006. godine, a neumorni rad potpisuje Sonja Hranjec. 10 friških pjesama prelazi nešto preko 17 minuta, a čine ga uz nove stvari i dva ranija hita u novom ruhu (HDZ, Ciklus života) te jedna obrada (Svađa). Pjesme su nastajale na stepeništu zagrebačke Medike, a sve snimke, produkciju, postprodukciju i cover art potpisuje sama Sonja. Album je izašao 15. travnja i dostupan je za free download na bandcampu benda.
2. Šiza - Pristojnost iz malog prsta izgubila se u srednjem

Šiza je post-punk/post-rock bubanj-bass duo iz Koprivnice. Iako su potpuno novo ime na regionalnoj glazbenoj sceni, po kvaliteti svirke to ne djeluje tako. Album ‘Pristojnost iz malog prsta izgubila se u srednjem’ objavili su 19. ožujka i čini ga 10 pjesama s tekstovima na hrvatskom jeziku. Iako su ovdje sve stvari podjednako dobre, kao osobni favorit izdvajam ‘Suze sina oca razmetnog’. Ovako dobar i ozbiljan bend već ima i ozbiljnog izdavača, a to je ‘Dostava zvuka’ (Zagreb). Produkciju i miks potpisuje Leonard Klaić, a snimanje i master Mark Mrakovčić. Album besplatno skinite sa Šizinog bandcampa.

3. Žulj - Kultura (EP)

Riječki hardcore punk bend Žulj djeluje od 2015. godine. Iza sebe imaju dva albuma - Važne pjesme (2016) i Resetiraj civilizaciju (2019). Novi EP pod nazivom ‘Kultura’ izašao je 21. marta i čini ga šest brzih, kratkih pjesama. Osobni favorit definitivno je istoimena ‘Kultura’. Dečki i cure su materijal snimili i producirali sami u svom riječkom skloništu u kojem pjesme i nastaju, a iza miksa i mastera najviše stoji Ivan Jureško. EP će dobiti i svoje fizičko izdanje. CD će izdati ljubljanski Mosterbilly Records.


4. Nemeček - Jurjevo (single)

Folk/psychedelic/noise rock bend Nemeček stiže nam iz Slavonskog Broda. Iako se na početku radilo o punom sastavu, danas iza svega stoji Vedran Živković. Za postprodukciju pobrinuo se Dimitrij Petrović. Imam potrebu da naglasim da osobno inače ne slušam previše ovakvu vrstu muzike, ali stvar ‘Jurjevo’ kojom Nemeček najavljuje i album mi je odlično sjela. Psihodelična tambura me prosto očarala. Singl prati i odličan cover art - model Gendis Putri Kartini u narodnoj nošnji fotografirala je Marina Uzelac, sam cover uredile su Nji3.
5. Paranojevi - Ovisan (single)


Paranojevi su novo ime na mostarskoj sceni. Bend čine Sre, Majer i Boske, a sviraju kombinaciju punka i hip hopa, nazovimo to punk hop. Teško je komentirati bend na osnovu prvog singla, ali pjesma ‘Ovisan’ poprilično je pitka i zarazna stvarka. Bitno osvježenje na pomalo dosadnoj mostarskoj sceni. Navodno je već snimljeno još stvari i one bi uskoro trebale ugledati svjetlost dana, čemu se svakako radujemo. Miks za ‘Ovisan’ potpisuje Đani Pervan, dok je za master zaslužan Kai Blankenberg (Skyline Tonfabrik Studio). Za pjesmu su snimili i spot, i to u produkciji studija BONK, a glavni i jedini protagonist priče je mostarski stand up komičar Omer Hodžić.

6. Dishumanity - Future-phobia (single)


Dishumanity su kragujevačka hardcore crust punk ekipa koja djeluje još od 2009. godine. Do sada iza sebe imaju nekolicinu različitih izdanja, a najnovije je singl ‘Future-phobia’. Pjesma se premijerno pojavila 1. aprila na YouTube kanalu Metal Worldwide. Singl najavljuje album ‘Armaggedon… Rise of the Mad Punk’. S obzirom da nisu istaknute informacije u vezi tehničke izvedbe, pretpostavljam da su za sve, uključujući i sam videospot, zaslužni članovi benda.


7. Bolesna Štenad - Nikad (single)


Odlična beogradska punk rock petorka i pravi showmani, iza sebe imaju dva albuma - Loše, loše (2012) i Desiće se lepe stvari (2015). Novi materijal najavili su spotom ‘Nikad’. Video je režirao Miodrag Cicović (Straight Mickey and the Boyz), a postprodukciju potpisuje Nemanja Andrejević (Navy ne obećava). Pjesma ima drugačiji štih od onog na koji smo od Štenadi do sada navikli i ako je to novi smjer u kojem idu, dopada mi se. Usporedbe radi, zvukom me podsjeća na Viagra Boys.
8. Subversion BL - Vama (single)


Banjalučani Subversion BL ne planiraju zakočiti. Konstantno objavljuju nove pjesme i za svaku, kao pravilo bez iznimke, snime i spot. Tako je ispraćen i novi single ‘Vama’. Kao i sve do sada, pjesmu su snimili u Cirith Ungol studiju u Aleksandrovcu pod producentskom palicom Dražena Kecmana, dok je video snimila ekipa iz banjalučkog Indir Photography studija. Bend ovim nizom singlova najavljuje i svoj album ‘Subverzija’. Nadam se da neće nastaviti objavljivati pjesmu po pjesmu prije njegovog izlaska, jer bih volio da me na albumu dočeka i neko iznenađenje.
9. Fiskalni Račun - 1999 (single)


Fiskalni Račun je oi! punk petorka iz Bečeja aktivna od 2008. godine. Iza sebe imaju tri albuma i jedan EP, a sada im pridružuju i novi single naslovljen ‘1999’. Pjesma ‘1999’ je, rekli bi neki, još jedna pjesma o NATO bombardovanju Srbije te godine,, i bili bi upravu, ali ova je ipak nešto drugačija. Tekst je baziran na zapisima dječaka iz Sremske Kamernice koji je upravo ‘’slavio’’ svoj 10. rođendan u trenutku bombardovanja Mosta Slobode. Tekst je iskren i emotivan i daje drugačiju, dječju perspektivu na ovaj nemili događaj. Snimak, miks i mastering potpisuje Vladimir Knor, a za video montažu je zaslužan Darko Radovac. Fiskalni račun me uvijek razveseli tako da željno iščekujem njihov album.
10. De Limanos - Provalija (single)


Za kraj liste idemo u Novi Sad do starih iskusnih muzičara, ali novog benda. De Limanos svira, rekao bih, melodični hardcore punk. Lijepu melodiju i zanimljivu strukturu ovdje prati dobar, zreo tekst i smirujuća vokalna interpretacija. Singl se pojavio 8. travnja, snimio ga je, miksao i masterirao Zoran Džuklevski (Studio 33), dok je za video odgovorna Nina Zvezdin. Ne sumnjam da će ovo biti jako dobar bend i jedva čekam nove pjesme.
Sa svog prozora vidim bijelu murvu, drvo koje me fascinira i koje je bilo jedan od razloga zašto sam se uselila ovdje. Murva je darežljiva b
Prozor (Olga Tokarczuk)
Početkom ljeta 2019. godine Mostar gubi još jednog privrednog giganta, Preduzeće Aluminij. Urušena je cijela struktura industrijskog...
Ukradeno dvorište (Husein Oručević)
Husein Oručević, Nermin Bise: Po čijim notama su svirale sudije, ko je davao naloge sudijama i za kakve beneficije da se regularnost prve...
Velež - Mafija 1:0 (Husein Oručević, Nermin Bise)
Sa većom entropijom veća je, dakle, i distribucija utjecaja. Smeće regenerira profit. Mrežno „oslobođenje“, ekrani emancipacije...
Iz nikud u izvan (Mario Hibert)
156 izdanje programa Drugo ime za slobodu
156: Deponija Uborak (II/III) / Onomatobleja 124
Život u vrijeme zaraze #19: ”Ko su članovi Kriznog štaba HNK? Ja ne znam.”- Tina Jelin-Dizdar
”Ko su članovi Kriznog štaba HNK? Ja ne znam.”- Tina Jelin-Dizdar
Radio reportaža o odlaganju otpada u Mostaru - Deponija Uborak (1. dio) / Onomatobleja 121: 'Zdenin rječnik karakternih osobina'
147: Deponija Uborak (I/III) / Onomatobleja 121
INSAM - Institut za savremenu umjetničku muziku je međunarodna interdisciplinarna platforma posvećena izučavanju globalnih gibanja na...
Intervju: Bojana Radovanović (INSAM - Institut za savremenu umjetničku muziku)
178: Mostovi Hercegovine 2021: Ronald Panza + Onomatobleja 146
177: Mostovi Hercegovine 2021: Senada Demirović-Habibija + Onomatobleja 145
176: RadioTeatar Bajsić & prijatelji + Onomatobleja 144
175: In Memoriam: Vesna Ljubić (1938-2021) + Onomatobleja 143
174: Crustalno Jasno + Tarantula Comic Store + Onomatobleja 142
173: Vakcinacija u Mostaru + Klub knjige Ivo Andrić + Onomatobleja 141
Kajsije (Rebecca Solnit)
Sonja Leboš: Vratiti duh veličine i skromnosti u ljude i prostor (Intervju)
Naša Evropa (Adam Zagajewski)
Terminator protiv Avatara: Bilješke o akceleracionizmu (Mark Fisher)
Adam Zagajewski: Primum vivere deinde philosophari (Intervju)
Hemisferalnost pjesništva Anđele Pendić