• AbrašRadio

Radio Geometrija 06/2019

Radio Geometrija, kolaž autorskih emisija redakcije AbrašRadija - premijerno svake srijede od 22 do 23 h na frekvencijama Radio Otvorena mreža. Online svakog četvrtka.


Radio Geometrija #022:


Pasivna agresija, Nikola Rončević

U 11. izdanju Pasivne agresije okupljamo se oko radio prijamnika zajedno sa DJ Čirom. Zajedničko nam je to kako svi imamo čir koji je uzrokovan sekirancijom, stresom i pokojom kemikalijom. Zato u ovom izdanju zračimo pasivnu agresiju. Slušat ćemo pasivno agresivne numere na priče zašto su Mostar i Černobil povezani te ćemo dati pljesak za sve ljude koji uzrokuju vijesti na crnoj kronici. Klap, klap, svaka čast ljudi! Samo nastavite dobar posao


EPP radio kafe, Vladimir i Renata Ćorić

Peto izdanje EPP radio kafea predstavit će nam koji su to sadašnji i budući ekonomski trendovi, te kakve će oni posljedice imati na tržište rada. Kako će tehnologije i roboti uticati na poslove koje trenutno obavlja čovjek, koji poslovi će nestati, a koji će tek nastati, saznajte u novom izdanju epp radio kafea.


Balkan eksces, Luka Marijanović

Balkan eksces nas ovaj put vodi do Sarajeva. U Sarajevu je ekipa koja stoji iza imena Pank Flojd objavila singl 'From Sarajevo to Santiago' za koju su snimili i spot. Više o singlu, kao i o samom radu benda saznat ćemo iz razgovora sa jednim od članova Pank Flojda, (Gospon) Billyjem.📡RADIO GEOMETRIJA #023:


ABC protiv 123, Boris Filipić

U susret svijesti o katastrofi po prirodni svijet oko nas, nije naodmet poslušati geoekološku i geoetičku riječ. Tekst kanadskih ekologa profesora Teda Mosquina i Stana Rowea iz 2004. godine vodič je za etiku 21. vijeka. Ključni etički imperativ o kojem govori je smjena homocentričnih pogleda na stvarnost, te zauzimanje promišljenije planetarne perspektive. U novom izdanju ABC protiv 123 donosimo principe ekocentrizma, izvode iz Manifesta za Zemlju.


Kritički zabavnik, Ronald Panza

HBO mini serija Chernobyl - TV Mini-Series podsjetila je na sam događaj tragedije iz proljeća 1986. Iz nje je vidljivo koliko je pod djelovanjem jednog novog i nevidljivog negativca promijenjen doživljaj sigurnosti civilizacije. Radijacija je strah od kraja Drugog svjetskog rata, ali nikada prije nije bila ovako aktivan sudionik svakodnevice većeg broja povezanih država. Katastrofa Chernobyla koja u svojim mutacijama traje i dan danas pomogla je brojnim nevidljivim neprijateljima društvene slobode i kreativnosti i oslobodila mogućnosti za različite varijante mutiranih osvetnika, te manipulatora istorije i ljudskih odnosa. Slično kao u nekadašnjem pitanju o poeziji poslije Auschwitza u svijetu post-Chernobyla, možda netko može postaviti pitanje - ima li ičega što u svijetu nevidljivog policajca – nije moguće? Prostor Kritičnog zabavnika premalen je za ova razmišljanja, ali ovdje donosimo osvrt na samu seriju kojoj je najveći uspjeh, uz solidnu dramsku obradu, upravo ponovno s-vraćanje pažnje na ova pitanja.


Kritički zabavnik, Omer Hodžić

Srdjan Jovanovic - stand up komičar je prvi srpski stand up komičar. Ovaj, inače akademski glumac, je svoju sreću pod svjetlima pozornice našao upravo kroz stand up komediju. Razgovarali smo o njegovim kreativnim procesima, iskustvima sa nastupa, te o njegovom shvatanju ove izvedbene forme.Radio Geometrija #024:


Radio Alert, Semir Behram

U desetom jubilarnom Radio Alertu pitamo: kome je tročlano predsjedništvo Bosne i Hercegovine dalo prisegu kad je izdalo saopštenje za javnost: 'Povodom sve učestalijih raketnih napada iz Jemena na gradove i civilna postrojenja u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje takve napade, koji rezultiraju stradanjima nedužnog civilnog stanovništva'? Odgovor u novom izdanju Radio Alerta.


Balkan eksces, Luka Marijanović

Još jedno izdanje Balkan ekscesa i još jedan novi album sa regionalne punk scene. Ovoga puta idemo do Rijeke gdje je Punjena Papiga objavila svoj drugi album "Po'Vratak Kralja". Više o nastanku albuma, kao i nastavku benda doznajemo iz razgovora sa prvim glasom Punjene Papige, Olijem.


Pasivna agresija, Nikola Rončević

U 12. epizodi Pasivne agresije, DJ Čir vas priprema kako da podnesete nadolazeće vrućine i crne vijesti. Poslušajte ovotjednu plejlistu o ekološkim bombama, vječnim mladićima i prisjetimo se da smo svi ipak samo ljudi.Radio Geometrija #025:


ABC protiv 123, Boris Filipić

Manifest političkog smeća ili 'Peta epizoda mostarskog Černobila' kronologija je gradskih dešavanja nakon otkrivenih dosega moralne i komunalne higijene službenog Mostara iz prve polovice 2019. godine. Tekst razmatra protagoniste velikog mostarskog toksičnog pokreta i oponirane mu zelene tendencije nove europske političke paradigme, te iznosi plan niza radnji neophodnih za ponovnu uspostavu kontrole nakon mostarske ekološke bombe. Manifest političkog smeća, ABC protiv 123.


Kritički zabavnik, Ronald Panza

Nova predstava Narodnog pozorišta u Mostaru nastala je prema dramskom tekstu TO Alije Isakovića čiji je prethodnik ostao upamćen i kao scenarij istoimene i prve tv drame realizirane na našim prostorima. Režiju drame u Narodnom pozorištu potpisuje Ivan Leo Lemo koji se već istaknuo na mostarskim pozornicama sa specifično estetiziranim makabrizmom. Kritički zabavnik pokušava otkriti koliko je uspio susret između postdramske režije i jednog klasika domaće drame čiji ritmizirani dramski jezik mnogo duguje usmenoj pripovijesti.


Komedija sa stavom, Omer Hodžić

U najnovijoj epizodi komedije sa stavom razgovarali smo sa Goranom Vinčom - mladim i perspektivnim komičarem zagrebačkog Studija smijeha. Pitali smo ga šta je to crowd work, kako ga najbolje koristiti, te koji su njegovi planovi za nastavak karijere.

6 views
174: Crustalno Jasno + Tarantula Comic Store + Onomatobleja  142
174: Crustalno Jasno + Tarantula Comic Store + Onomatobleja 142
173: Vakcinacija u Mostaru + Klub knjige Ivo Andrić + Onomatobleja 141
173: Vakcinacija u Mostaru + Klub knjige Ivo Andrić + Onomatobleja 141
172: Adriatic Outdoor Adventure + Arhitekt Ivo + Onomatobleja 140
172: Adriatic Outdoor Adventure + Arhitekt Ivo + Onomatobleja 140
171: (Ne)nabavka vakcina + Rekordi bez bazena + Onomatobleja 139
171: (Ne)nabavka vakcina + Rekordi bez bazena + Onomatobleja 139
170: Mapa Uborak na našim ulicama + Časopis INSAM + Onomatobleja 138
170: Mapa Uborak na našim ulicama + Časopis INSAM + Onomatobleja 138
169: Florijan Mićković (1935-2021) + Toxic Lands - Ekologije budućnosti + Onomatobleja 137
169: Florijan Mićković (1935-2021) + Toxic Lands - Ekologije budućnosti + Onomatobleja 137
▶ EPP Radio Café: Pregled financijskih inovacija / Vladimir Ćorić
▶ Komedija sa stavom: Haris Hodžić / Omer Hodžić
RG109: Pregled financijskih tehnoloških inovacija + Haris Hodžić
Radio Geometrija 108: Kritički zabavnik, Ronald Panza / Balkan eksces, Luka Marijanović
RG108: Naša Evropa, Adam Zagajewski + Nemeček, Majkan, Paranojevi, Bolesna Štenad, Žulj
ABC protiv 123 / Boris Filipić +
Poeziju na štrikove / Anita Pajević + Pasivna agresija / Nikola Rončević
RG107: Terminator protiv Avatara + Šima Majić + Pasivna agresija 45
Radio Alert, Semir Behram / Balkan eksces, Luka Marijanović
RG106: 10 godina građanskog rata u Siriji + Šiza, KK Street Bangers, Crustalno Jasno
105. izdanje programa Radio Geometrija: Zamisli grad, Kristina Bradara / Komedija sa stavom, Omer Hodžić
RG105: Who Dares Wins, Alan Yentob + Sanjin Ćorić
104. izdanje programa Radio Geometrija: Poeziju na štrikove (Anita Pajević) + EPP Radio Cafe (Vladimir Ćorić)
RG104: Anđela Pendić + Religija dataizma
Naša Evropa (Adam Zagajewski)
Naša Evropa (Adam Zagajewski)
Terminator protiv Avatara: Bilješke o akceleracionizmu (Mark Fisher)
Terminator protiv Avatara: Bilješke o akceleracionizmu (Mark Fisher)
Adam Zagajewski: Primum vivere deinde philosophari (Intervju)
Adam Zagajewski: Primum vivere deinde philosophari (Intervju)
Hemisferalnost pjesništva Anđele Pendić
Hemisferalnost pjesništva Anđele Pendić
Quo Vadis, Aida? (Ronald Panza)
Quo Vadis, Aida? (Ronald Panza)
Manifest urbanog kanibalizma, Matteo Pasquinelli i Wietske Maas
Manifest urbanog kanibalizma, Matteo Pasquinelli i Wietske Maas

AbrašRadio

OKC Abrašević

Alekse Šantića 25

88000 Mostar, BiH

+387 36 561 107

abrasradiomostar@gmail.com