Radio Geometrija #039 - EPP Radio Cafe / Radio Alert / ABC protiv 123


U novom izdanju programa Radio Geometrija (#039) donosimo:


▶️ EPP RADIO CAFE / Vladimir Ćorić Uoči konferencije UN-a o klimatskim promjenama, Europski parlament je usvojio rezoluciju kojom se proglašava klimatska i ekološka kriza u Europi i svijetu. Uzimajući u obzir važnost i hitnost ove problematike, novo izdanje EPP radio caféa bavi se pitanjem klimatskih promjena, te uticajem ovog fenomena na društvo, politiku i ekonomiju. Koje izvore energije koristimo, kako to utječe na okoliš, sta je Pariški sporazum i zelena ekonomija, saznajte u novom izdanju EPP radio cafea.


▶️ RADIO ALERT / Semir Behram Petnaesti Radio Alert govori o mogućem pragmatičnom pomjeranju kalifata sa lokacije Bliskog istoka na prostore mitskog puta svile, na vrleti proročanske zemlje Horosan, kojoj većim svojim dijelom pripada današnji Afganistan. Na pomolu je i apsurd novije historije ratovanja, zapravo, potajni dogovor, koji sve jasnije ukazuje na savezništvo Sjedinjenih Američkih Država i Talibana, a sve zbog uništenja ideje pomjeranja, ideje opstanka i širenja zajedničkog neprijatelja sa crnim zastavama.


▶️ ABC PROTIV 123 / Boris Filipić Metamodernizam se pojavio kao termin za savremena kulturna gibanja koja su prevazišla postmoderno stanje kasnog 20. stoljeća. U svjetlu kriza posljednjih decenija - finansijski krah, globalni konflikti, ekološka kriza - traži se opipljiva želja za promjenom - za nečim iznad ‘kraja historije’. Dok je postmoderna obilježena dekonstrukcijom, ironijom i relativizmom, metamodernisti zagovaraju povratak nade, emocije i potencijala za univerzalnim istinama - ne odbacujući pritom lekcije naučene od postmoderne. Autor metamodernističkog manifesta je londonski umjetnik i pisac Luke Turner.


Urednik i voditelj: Husein Oručević Tonska realizacija: Ahmed Voloder


Radio Geometrija - premijerno svake srijede od 22 do 23 h na frekvencijama ROM - RADIO OTVORENA MREŽA.


Poslušaj:


AbrašRadio

OKC Abrašević

Alekse Šantića 25

88000 Mostar, BiH

+387 36 561 107

abrasradiomostar@gmail.com

  • mixcloud-og
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Twitter Social Icon