Radio Geometrija #032 - ABC protiv 123 / Kritički zabavnik / Pasivna agresija

Poslušajte 32. izdanje programa Radio Geometrija. Donosimo:

ABC PROTIV 123 / Boris Filipić Zaum - transracionalni jezik otpočet od nule. Smislili su ga Victor Khlebnikov i Alexey Kruchenykh. Zaum predstavlja radikalni rez od smisla, sentimentalnosti i prošlosti. Fokus je na lomu standardnog jezika, naglašavanja važnosti afričke umjetnosti i primitivne prostote koja eliminira tradicionalnu distancu između svijeta i čovjeka. Cilj je - subjektivna objektivnost. Nove riječi, čitanja unatrag, inovativne tehnike pisanja - sve su to autoironične kubofuturističke i dada tendencije ruskog zauma - jezika iznad uma i razuma u želji za organskom jezičkom univerzalnosti - nasuprot mračnjaštvu simbolizma. ABC protiv 123 ovoga puta donosi proglas ‘Truba Marsovaca’ grupe zaumskih autora iz 1916., te anonimnu zaumsku pjesmu ‘Ćelava planina’ iz 1836.


KRITIČKI ZABAVNIK / Ronald Panza U današnjem izdanju Kritičkog zabavnika govorimo o albumu Ghosteen. Ghosteen je posljednji album neformalne trilogije Nick Cavea & Bad seedsa. Album smirenim i ambijentalnim zvučnim pripovijedanjem sugestivno govori o boravku i životu u zoni pomirenja nakon doživljene i proživljene separacijske traume.


PASIVNA AGRESIJA / Nikola Rončević U petnaestom izdanju emisije Pasivna Agresija poslušajte umne eskapade DJ Čira i filozofiju u pokušaju. Naravno otvarat će više pitanja nego davati odgovore, ali zašto donositi zaključke kada se može pasivno agresivno puštati glazba. U ovom izdanju poslušajte pasivno agresiranje na temu dobivanja Nobelove nagrade za čir kao i čudnih jada od Mostara grada.


Poslušaj:

RG #032 playlista:

Hercules&Love Affair – Change

Kadavar - Dancing with the Dead

Nick Cave - Galleon Ship

Meus - Detective (Original Mix)

Septica- Govno mrtve babe (s onog svijeta) Abergaz- Fašovi odjebite

Kurac od ovce- Balkanska filharmonija

Gold Celeste - Future Days


Urednik i voditelj RG: Husein Oručević

Tonska realizacija: Ahmed Voloder


Radio Geometrija - premijerno svake srijede od 22 do 23 h na frekvencijama Radija Otvorena mreža.

Image by Jonatan Pie

AbrašRadio

OKC Abrašević

Alekse Šantića 25

88000 Mostar, BiH

+387 36 561 107

abrasradiomostar@gmail.com

  • mixcloud-og
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Twitter Social Icon