• AbrašRadio

Radio Geometrija 03/2019

Radio Geometrija, kolaž autorskih emisija redakcije AbrašRadija - premijerno svake srijede od 22 do 23 h na frekvencijama Radio Otvorena mreža. Online svakog četvrtka.


Stiže nam i nova, Radio Geometrija #009! Donosimo:


ABC protiv 123, Boris Filipić

Francis Picabia bio je francusko-kubanski avangardni umjetnik, slikar i pjesnik prve polovice 20. stoljeća. U mladosti impresionist, bio je i kubist i nadrealist, ali je naročito zanimljivo ostalo njegovo pariško dada iskustvo ranih 1920-ih godina. U to vrijeme uređuje i časopis ‘Cannibale’ u kojem pariški umjetnici daju svoj doprinos internacionalizmu Dade. 'Kanibalistički manifest Dade' Picabijin je proglas iz 1920. godine u kojem se naročito nutritivno obračunava s vrijednostima tadašnje srednje klase.


EPP Radio kafe, Vladimir i Renata Ćorić

Drugo izdanje EPP radio kafea nam donosi pregled aktualnosti iz svijeta kriptovaluta, te se osvrće na predviđanje trendova i potencijala kriptovaluta i blockchain tehnologije. U ovoj emisiji pobliže objašnjavamo što je to blockchain, kakav je društveni, ekonomski i politički potencijal blockhaina, te u kojim industrijama već dolazi do primjene ove tehnologije.


Kritički zabavnik, Ronald Panza

U Pozorištu lutaka Mostar održana je premijera predstave Bajka o izgubljenom vremenu koja je nastala adaptacijom teksta istoimene bajke ruskog dramatičara i pisca Evgenija Švarca. Tekst inspiriran bajkom napisala je i režirala Tamara Kučinović. Kritički zabavnik donosi kritiku predstave i pokušava objasniti važnost ove predstave za naš grad i njegovu lutkarsku umjetnost.


Urednik: Huss OručevićPrva desetka (#010) Radija Geometrija donosi: 📡📡📡


Balkan eksces, Luka Marijanović

Novo izdanje Balkan Ekscesa donosi razgovor sa čakovečkim punk-core bendom BAKTERIJE. Bakterije su nedavno napunili 20 godina od svog prvog nastupa, te su objavili i novi, treći po redu studijski album 'Raspad sistema'. Gost ove epizode, član benda, Ivan Kanoti naš je sugovornik.


Komedija sa stavom, Omer Hodžić

U najnovijoj epizodi Komedije sa stavom, emisije o stand up komediji, gost je Andrija Dabanović. S crnogorskim stand up komičarem razgovarali smo o njegovoj skoroj bh turneji, crnogorskoj stand up sceni, te o prvom stand up festivalu u Podgorici.


Pasivna agresija, Nikola Rončević

U petom izdanju Pasivne agresije slušajte gripoznog DJ Čira kako pljucka bacile, slavi život i širi pasivnu agresiju. U ovom izdanju popravljamo auta, parfemišemo se najboljim parfemima i idemo na služenje vojnog roka.


Urednik RG: Huss OručevićRadio Geometrija #011 📡📡📡:


📡 Radio Alert, Semir Behram

Dok su oči svjetske javnosti usmjerene na konačni pad posljednje teritorije Islamske države u Baguzu, ova organizacija pokazuje da joj vodstvo i nije pretjerano uzdrmano. Naime, u Kanasirskim planinama države Tunis 'svečano' je otvorena nova franšiza. O tome, kao i o nekim drugim zanimljivostima s Bliskog Istoka, u petom izdanju Radio Alerta.


📡 Kritički zabavnik, Ronald Panza

Kritički zabavnik u novom izdanju pokušava pisati kritiku jednog stand-up nastupa. Zapravo, dva nastupa u jednom. Predstava 'Kršenje' dvojca Andrija Dabanović i Marko Puljiz još jedan je uspjeli pokušaj držanja kontinuiteta stand up nastupa u Mostaru. Mali podsjetnik na nastup ovog dvojca ujedno je i dobar uvod u nastavak priče jer već sutradan na sceni Abraševića nastupa Srđan Olman - Večer Stand Up Komedije, komičar iz Subotice.


📡 ABC protiv 123, Boris Filipić

Letrizam, multidisciplinarni umjetnički pokret nastao u Francuskoj netom nakon Drugog svjetskog rata, uz shvaćanje gubitka autonomije riječi, fokusirao je svoju poetiku na komponentu slova. Na svojevrstan način pokret prati minule obrasce dadaizma i nadrealizma. Za sam nastanak letrizma posebno je seminalan bio rad Isidorea Isoua, Rumuna jevrejskog porijekla koji u Pariz dolazi nakon oslobođenja Francuske. U ovom izdanju emisije ABC protiv 123 predstavljamo njegov Manifest letrističke poezije iz 1942. godine.


✂️Urednik RG: Huss OručevićRadio Geometrija #012 je večeras na redu! 📡📡📡Slušamo:


📡Komedija sa stavom, Omer Hodžić

U najnovijoj epizodi Komedije sa stavom, naš rezident stand up komičar Omer Hodžić, razgovarao je sa Marinom Orsag. Marina Orsag je brilijantna stand up komičarka iz Zagreba. Dobitnica raznih nagrada u ovom polju, ali i producentica te voditeljica zagrebačkog Studio Smijeha - kluba specijaliziranog za stand up komediju.

S Marinom smo razgovarali o njenim skorim gostovanjima u BiH, njenim shvatanjima forme i načina izvođenja stand up komedije, te o njenom one woman show - u "Šarena ovca obitelji" .


📡Balkan eksces, Luka Marijanović

Novo izdanja Balkan ekscesa, emisiji sa zadatkom promocije novih izdanja iz svijeta muzičke buke, donosi razgovor sa zaštitnim licem zagrebačkog punk bombardera Abergaz, Sonja Hranjec. Na svijetski dan žena, 8. marta, Abergaz je objavio svoj 7. album nazvan 'GRR' (Gušenje Robovlasničkog Rada). Više o bendu, snimanju albuma i trenutnoj postavi doznajte iz razgovora.


📡Pasivna agresija, Nikola Rončević

''Proljeće je, a nigdje plaće nema. Pridružite se na slušanju šeste epizode Pasivne Agresije i ispratite kraj mjeseca sa vašim DJ Čirom kojeg muče proljetne alergije. Na repertoaru ovog puta kultura, znanost i sšport.


✂️Urednik RG: Huss Oručević
2 views
RG104: Anđela Pendić + Religija dataizma
RG104: Anđela Pendić + Religija dataizma
OKC Abrašević raspisuje konkurs za suradnju
OKC Abrašević raspisuje konkurs za suradnju
169: Florijan Mićković (1935-2021) + Toxic Lands - Ekologije budućnosti + Onomatobleja 137
169: Florijan Mićković (1935-2021) + Toxic Lands - Ekologije budućnosti + Onomatobleja 137
Premijera dokumentarnog filma 'HAK - mjesto straha'
Premijera dokumentarnog filma 'HAK - mjesto straha'
Palača za narode: Slavne zgrade socijalizma (Kristina Bradara)
Palača za narode: Slavne zgrade socijalizma (Kristina Bradara)
crustalno jasno: Posveta muzičkoj sceni u Mostaru (VIDEO)
crustalno jasno: Posveta muzičkoj sceni u Mostaru (VIDEO)
Publikacija 'Rad i pandemija' Radničke solidarnosti iz Banjaluke i Fronta slobode iz Tuzle
Rad, pandemija i trka za imunitet (Damir Arsenijević)
Social Dilemma / Partizansko spomen groblje u Mostaru / VakcinABC
RG84: Social Dilemma / Partizansko groblje u Mostaru / Vaccinae
Svet je svakako trenutno u oseci ideja i energije, pa su formalne i institucionalizovane kulturne politike manje više parkirane na slepim...
Fond solidarnosti: Aleksandar Popović, Nezavisna kulturna scena Srbije, Beograd (Intervju)
RADIO ALERT: COVID-19, Bliski istok, Nagorno-Karabah / KOMEDIJA SA STAVOM: Nesha Bridges
RG82: COVID-19 na Bliskom istoku / Nesha Bridges
Osnovni cilj aplikacije je potaknuti učenike na fizičku aktivnost koristeći online aplikacije, a gdje će nastavnik imati uvid u fizičku akti
Život u vrijeme zaraze: Održavaj fizičku aktivnost uz pomoć aplikacije Rolla!
(post)COVIDARIUM-1984 predavanje na temu COVID-19 u sjeni bliskoistočnih konflikata održat će Semir Behram 1. 10. s početkom u 19 h na...
Semir Behram: Covid-19 u sjeni bliskoistočnih konflikata
Kako smo prelazili mostove u doba pandemije
Kako smo prelazili mostove u doba pandemije
Gatačko sivo goveče (Aleksa Vučković)
Gatačko sivo goveče (Aleksa Vučković)
'Doziva' (Azra Aksoj)
'Doziva' (Azra Aksoj)
Biljke u hercegovačkoj narodnoj tradiciji (Jovana Galić)
Biljke u hercegovačkoj narodnoj tradiciji (Jovana Galić)
Katuni: zaštitni znak Hercegovine (Milanka Kovačević)
Katuni: zaštitni znak Hercegovine (Milanka Kovačević)
Autentična hercegovačka kuća po kamenu se poznaje (Nikolija Bjelica)
Autentična hercegovačka kuća po kamenu se poznaje (Nikolija Bjelica)

AbrašRadio

OKC Abrašević

Alekse Šantića 25

88000 Mostar, BiH

+387 36 561 107

abrasradiomostar@gmail.com