Radio Geometrija 03/2019

Radio Geometrija, kolaž autorskih emisija redakcije AbrašRadija - premijerno svake srijede od 22 do 23 h na frekvencijama Radio Otvorena mreža. Online svakog četvrtka.


Stiže nam i nova, Radio Geometrija #009! Donosimo:


ABC protiv 123, Boris Filipić

Francis Picabia bio je francusko-kubanski avangardni umjetnik, slikar i pjesnik prve polovice 20. stoljeća. U mladosti impresionist, bio je i kubist i nadrealist, ali je naročito zanimljivo ostalo njegovo pariško dada iskustvo ranih 1920-ih godina. U to vrijeme uređuje i časopis ‘Cannibale’ u kojem pariški umjetnici daju svoj doprinos internacionalizmu Dade. 'Kanibalistički manifest Dade' Picabijin je proglas iz 1920. godine u kojem se naročito nutritivno obračunava s vrijednostima tadašnje srednje klase.


EPP Radio kafe, Vladimir i Renata Ćorić

Drugo izdanje EPP radio kafea nam donosi pregled aktualnosti iz svijeta kriptovaluta, te se osvrće na predviđanje trendova i potencijala kriptovaluta i blockchain tehnologije. U ovoj emisiji pobliže objašnjavamo što je to blockchain, kakav je društveni, ekonomski i politički potencijal blockhaina, te u kojim industrijama već dolazi do primjene ove tehnologije.


Kritički zabavnik, Ronald Panza

U Pozorištu lutaka Mostar održana je premijera predstave Bajka o izgubljenom vremenu koja je nastala adaptacijom teksta istoimene bajke ruskog dramatičara i pisca Evgenija Švarca. Tekst inspiriran bajkom napisala je i režirala Tamara Kučinović. Kritički zabavnik donosi kritiku predstave i pokušava objasniti važnost ove predstave za naš grad i njegovu lutkarsku umjetnost.


Urednik: Huss OručevićPrva desetka (#010) Radija Geometrija donosi: 📡📡📡


Balkan eksces, Luka Marijanović

Novo izdanje Balkan Ekscesa donosi razgovor sa čakovečkim punk-core bendom BAKTERIJE. Bakterije su nedavno napunili 20 godina od svog prvog nastupa, te su objavili i novi, treći po redu studijski album 'Raspad sistema'. Gost ove epizode, član benda, Ivan Kanoti naš je sugovornik.


Komedija sa stavom, Omer Hodžić

U najnovijoj epizodi Komedije sa stavom, emisije o stand up komediji, gost je Andrija Dabanović. S crnogorskim stand up komičarem razgovarali smo o njegovoj skoroj bh turneji, crnogorskoj stand up sceni, te o prvom stand up festivalu u Podgorici.


Pasivna agresija, Nikola Rončević

U petom izdanju Pasivne agresije slušajte gripoznog DJ Čira kako pljucka bacile, slavi život i širi pasivnu agresiju. U ovom izdanju popravljamo auta, parfemišemo se najboljim parfemima i idemo na služenje vojnog roka.


Urednik RG: Huss OručevićRadio Geometrija #011 📡📡📡:


📡 Radio Alert, Semir Behram

Dok su oči svjetske javnosti usmjerene na konačni pad posljednje teritorije Islamske države u Baguzu, ova organizacija pokazuje da joj vodstvo i nije pretjerano uzdrmano. Naime, u Kanasirskim planinama države Tunis 'svečano' je otvorena nova franšiza. O tome, kao i o nekim drugim zanimljivostima s Bliskog Istoka, u petom izdanju Radio Alerta.


📡 Kritički zabavnik, Ronald Panza

Kritički zabavnik u novom izdanju pokušava pisati kritiku jednog stand-up nastupa. Zapravo, dva nastupa u jednom. Predstava 'Kršenje' dvojca Andrija Dabanović i Marko Puljiz još jedan je uspjeli pokušaj držanja kontinuiteta stand up nastupa u Mostaru. Mali podsjetnik na nastup ovog dvojca ujedno je i dobar uvod u nastavak priče jer već sutradan na sceni Abraševića nastupa Srđan Olman - Večer Stand Up Komedije, komičar iz Subotice.


📡 ABC protiv 123, Boris Filipić

Letrizam, multidisciplinarni umjetnički pokret nastao u Francuskoj netom nakon Drugog svjetskog rata, uz shvaćanje gubitka autonomije riječi, fokusirao je svoju poetiku na komponentu slova. Na svojevrstan način pokret prati minule obrasce dadaizma i nadrealizma. Za sam nastanak letrizma posebno je seminalan bio rad Isidorea Isoua, Rumuna jevrejskog porijekla koji u Pariz dolazi nakon oslobođenja Francuske. U ovom izdanju emisije ABC protiv 123 predstavljamo njegov Manifest letrističke poezije iz 1942. godine.


✂️Urednik RG: Huss OručevićRadio Geometrija #012 je večeras na redu! 📡📡📡Slušamo:


📡Komedija sa stavom, Omer Hodžić

U najnovijoj epizodi Komedije sa stavom, naš rezident stand up komičar Omer Hodžić, razgovarao je sa Marinom Orsag. Marina Orsag je brilijantna stand up komičarka iz Zagreba. Dobitnica raznih nagrada u ovom polju, ali i producentica te voditeljica zagrebačkog Studio Smijeha - kluba specijaliziranog za stand up komediju.

S Marinom smo razgovarali o njenim skorim gostovanjima u BiH, njenim shvatanjima forme i načina izvođenja stand up komedije, te o njenom one woman show - u "Šarena ovca obitelji" .


📡Balkan eksces, Luka Marijanović

Novo izdanja Balkan ekscesa, emisiji sa zadatkom promocije novih izdanja iz svijeta muzičke buke, donosi razgovor sa zaštitnim licem zagrebačkog punk bombardera Abergaz, Sonja Hranjec. Na svijetski dan žena, 8. marta, Abergaz je objavio svoj 7. album nazvan 'GRR' (Gušenje Robovlasničkog Rada). Više o bendu, snimanju albuma i trenutnoj postavi doznajte iz razgovora.


📡Pasivna agresija, Nikola Rončević

''Proljeće je, a nigdje plaće nema. Pridružite se na slušanju šeste epizode Pasivne Agresije i ispratite kraj mjeseca sa vašim DJ Čirom kojeg muče proljetne alergije. Na repertoaru ovog puta kultura, znanost i sšport.


✂️Urednik RG: Huss Oručević
140: Izbori u Mostaru: Marin Bago / Blues u Abraševiću: Anja Rikalo / Onomatobleja 115

140: Izbori u Mostaru: Marin Bago / Blues u Abraševiću: Anja Rikalo / Onomatobleja 115

Drugo ime za slobodu 140: Izbori u Mostaru: Marin Bago / Blues u Abraševiću: Anja Rikalo / Onomatobleja 115

Mostogradnja: Skrivene priče Hercegovine

Mostogradnja: Skrivene priče Hercegovine

Projekt 'MOCTOBI XERCEGOVINE' 2020

KULTURA POSLIJE: Nora Krstulović (Intervju)

KULTURA POSLIJE: Nora Krstulović (Intervju)

KULTURA POSLIJE: Nora Krstulović (Intervju) / Ronald Panza

Damir Arsenijević: Ekološko nasilje ima istu logiku kao ratno

Damir Arsenijević: Ekološko nasilje ima istu logiku kao ratno

Damir Arsenijević, pokretač tuzlanske radne grupe “Zemlja, voda, zrak” (Intervju)

RG73: Una Bauer / Vertigo: Kosa / Manifest nove normalnosti

RG73: Una Bauer / Vertigo: Kosa / Manifest nove normalnosti

KRITIČKI ZABAVNIK: Una Bauer I VERTIGO: Kosa (1979) I ABC PROTIV 123: Manifest za novu normalnost

139: Tavla turnir u Starom gradu / Bh. Povorka ponosa II / Onomatobleja

139: Tavla turnir u Starom gradu / Bh. Povorka ponosa II / Onomatobleja

Tavla turnir u Starom gradu / Semir Behram I Branko Ćulibrk: Druga Bh Povorka ponosa - Nije život četiri zida / Boris Filipić I Onomatobleja

black background

AbrašRadio

OKC Abrašević

Alekse Šantića 25

88000 Mostar, BiH

+387 36 561 107

abrasradiomostar@gmail.com

  • mixcloud-og
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Twitter Social Icon