• AbrašRadio

Radio Geometrija 02/2019

Radio Geometrija, kolaž autorskih emisija redakcije AbrašRadija - premijerno svake srijede od 22 do 23 h na frekvencijama Radio Otvorena mreža. Online svakog četvrtka.


Peta Radio Geometrija donosi:


ABC protiv 123, Boris Filipić

Signalizam je neoavangardni umjetnički pokret nastao u Jugoslaviji 60-ih godina, a otpočet eksperimentima pjesnika i teoretičara Miroljuba Todorovića – napose njegovim scijentističkim intervencijama u jezik.

Eksperiment kao metoda u umjetnosti signalizma elaboriran je i u međunarodnoj publikaciji 'Signal' s početka 70-ih, a u kojoj su se uz Todorovića, među ostalim, pojavljivala i imena poput Raoula Hausmanna, Dicka Higginsa, Kum-Nam Baika.

Četvrto izdanje emisije ABC Protiv 123 donosi jedan od tri utemeljujuća manifesta signalizma autorstva Miroljuba Todorovića iz 1968. godine - Manifest signalizma: Regule poesis


EPP Radio kafe, Vladimir i Renata Ćorić

EPP radio kafe emisija na jednostavan način predstavlja teme iz ekonomije, poduzetništva i politike, te na taj način želi potaknuti ekonomsku i financijsku pismenost i radoznalost slušalaca.

Naše prvo druženje je rezervirano za pojam koji je u 2018 godini bio treći najpretraživaniji pojam na googlu, a to je bitcoin, prva i najpoznatija kriptovaluta. Šta je dovelo do nastanka kriptovaluta, kada su se prvi put pojavile i kakvu promjenu su donijelu. Gdje se kriptovalute danas nalaze i kakav je njihov potencijeal u budućnosti?


Pasivna Agresija, Nikola Rončević

Slušajte treću Pasivnu Agresiju! DJ ČIR i ovog puta šalje tihe vibrirajuće valove muzičke pasivne agresije.

Dok je pregledavao naslove regionalnih novina za oko su mu zapali dolasci velmoža sa slavenskog istoka. Na jugu Balkana imamo lijepe vijesti, koje su uglavnom nominalno lijepe. Ostanite uz Pasivnu Agresiju jer za svaku priliku DJ ČIR ima prigodnu glazbenu numeru.


Urednik RG: Huss OručevićNovo izdanje kolaža Radio Geometrija donosi:


Komedija sa stavom, Omer Hodžić

U novoj epizodi Komedije sa stavom razgovarali smo s Markom Puljizom. Marko Puljiz je komicar iz Sarajeva trenutno nastanjen u Podgorici. Pitali smo Marka o njegovoj karijeri, njegovim najboljim i najgorim nastupima, te kako se priprema za scenske nastupe. Marko je u emisiji „Komedija sa stavom“ najavio svoj nastup u Mostaru 1. marta. Na nastupu u Abraševiću, pored Marka, pojaviće se i njegov kolega, Andrija Dabanović.


Radio Alert, Semir Behram

Novo izdanje Radio Alerta pod nazivom: 'Obezglavljivanje Islamske države' govori o posljednjem džepu IS, zadnjim ostacima ove tvorevine pritisnute koalicijskim snagama. Kako će reagovati njihovi borci, da li će ostati da se bore do zadnjeg, ili će pokušati proboj ka pustinji? Izgledna je još jedna čudnovata vojna strategija, opcija u kojoj je moguće 'hodanje' ili 'pomjeranje' džepa prema prostorima pustopoljina koji im daju nadu za opstanak.

Ako vas zanimaju aktuelna previranja na prostoru Iraka i Levanta onda obavezno poslušajte treće izdanje autorske audio kolumne Semira Behrama - Radio Alert!


Balkan eksces, Luka Marijanović

Nova epizoda Balkan Ekscesa nam donosi razgovor sa zagrebačkom eksperidementalnom protu-punk hajvangardom "S kim ja radim". S kim ja radim su prošli tjedan objavili svoj album prvjenac naziva "Žaruljarnica". Kako je nastao bend? Otkud gajde u istom? O čemu pjevaju? Saznajte iz razgovora sa Marinom, frontmenom ove glazbene družine.Radio Geometrija 007:


ABC protiv 123, Boris Filipić

U novom izdanju emisije posvećene proglasima donosimo Manifest gospodina Antipirina Tristana Tzare. Tekst je jedan od ranijih dadaističkih proglasa. Prvi put je pročitan 14. jula 1916. godine u restoranu Waag u Cirihu prilikom prve dadaističke večere. Donosi Tzarine (ne)suvisle poetske dijaloge i razmišljanja o stanju stvari u umjetnosti i dadi.


Kritički zabavnik, Ronald Panza

U novom Kritičkom zabavniku poslušajte kakva se to zvučna preobrazba dogodila mostarskoj grupi Tale Quale koja je na koncertu u Abraševiću prvi put nastupila pod novim imenom Peg Puff. Tale Quale su godinama nastupali kao poluakustični sastav, a sada su nam predstavili ambiciozniji zvuk čime su nam produžili nadu u mlade ljude koji su se u stanju autorski jasnije pozicionirati.


Pasivna agresija, Nikola Rončević

DJ ČIR vas u četvrtoj epizodi Pasivne agresije vodi u zonu sumraka Bosne i Hercegovine. Svi volimo dobre horore prije spavanja, a crna kronika je dobar izvor strave i užasa. Ovog puta DJ ČIR pasivno agresira sa tri horor priče koje prate tri prigodne pjesme.


Urednik RG: Huss OručevićPred nama je osma Radio Geometrija!


Komedija sa stavom, Omer Hodžić

U novom izdanju KSS donosimo razgovor s Peđa Bajović.

Radi se o jednom od pokretača stand up scene kod nas, a u svojoj karijeri, počevši od 2005. godine, obišao je više od dvadeset zemalja svijeta, te na stotine gradova. Za svoj rad je 2014. u Skoplju na manifestaciji Adria Comedy Awards dobio priznanje za najboljeg veterana. S Peđom smo govorili o skorim gostovanjima u BiH, važnosti stava i ritma u njegovoj komediji, te novom comedy specijalu na engleskom jeziku.


Radio Alert, Semir Behram

U četvrtom izdanju Radio Alerta idemo na posljednjih 700 kvadratnih metara pod kontrolom Islamske države u gradu Al Baguz Favkani. Kako izgledaju posljednji dani ove tvorevine u Siriji, kakav se kraj približava? Javljaju se specifične bolesti, vlada glas, izgubljena je kontrola nad masom civila kojih ih napuštaju i predaju se koalicijskim snagama. Čak su se i neki od boraca predali, što svakako nije svojstveno njihovom fanatizmu

Osim sirijske franšize, gerila Islamske države aktivna je i u susjednom Iraku, a pogotovo u sjevernim provincijama o čemu će također biti riječi. O svemu ovome u novom izdanju emisije Radio Alert.


Balkan Eksces, Luka Marijanović

Novo izdanje BE donosi nam razgovor s Ognjen Čudnoređe Bašić Ogijem, frontmenom, tekstopiscem i kompozitorom zagrebačkih punk šansonjera Čudnoređe. Luka je s Ogijem pričao o samom nastanku benda, trenutnoj situaciji unutar istog, te o njihovom nedavno objavljenom trećem albumu naziva ''Nizbrdo Gore (sastav raspada)''. Tko snima punk šansone, a tko izdaje? Gdje se to sve može osluhnuti? Poslušajte razgovor i saznajte!1 view
RG104: Anđela Pendić + Religija dataizma
RG104: Anđela Pendić + Religija dataizma
OKC Abrašević raspisuje konkurs za suradnju
OKC Abrašević raspisuje konkurs za suradnju
169: Florijan Mićković (1935-2021) + Toxic Lands - Ekologije budućnosti + Onomatobleja 137
169: Florijan Mićković (1935-2021) + Toxic Lands - Ekologije budućnosti + Onomatobleja 137
Premijera dokumentarnog filma 'HAK - mjesto straha'
Premijera dokumentarnog filma 'HAK - mjesto straha'
Palača za narode: Slavne zgrade socijalizma (Kristina Bradara)
Palača za narode: Slavne zgrade socijalizma (Kristina Bradara)
crustalno jasno: Posveta muzičkoj sceni u Mostaru (VIDEO)
crustalno jasno: Posveta muzičkoj sceni u Mostaru (VIDEO)
Publikacija 'Rad i pandemija' Radničke solidarnosti iz Banjaluke i Fronta slobode iz Tuzle
Rad, pandemija i trka za imunitet (Damir Arsenijević)
Social Dilemma / Partizansko spomen groblje u Mostaru / VakcinABC
RG84: Social Dilemma / Partizansko groblje u Mostaru / Vaccinae
Svet je svakako trenutno u oseci ideja i energije, pa su formalne i institucionalizovane kulturne politike manje više parkirane na slepim...
Fond solidarnosti: Aleksandar Popović, Nezavisna kulturna scena Srbije, Beograd (Intervju)
RADIO ALERT: COVID-19, Bliski istok, Nagorno-Karabah / KOMEDIJA SA STAVOM: Nesha Bridges
RG82: COVID-19 na Bliskom istoku / Nesha Bridges
Osnovni cilj aplikacije je potaknuti učenike na fizičku aktivnost koristeći online aplikacije, a gdje će nastavnik imati uvid u fizičku akti
Život u vrijeme zaraze: Održavaj fizičku aktivnost uz pomoć aplikacije Rolla!
(post)COVIDARIUM-1984 predavanje na temu COVID-19 u sjeni bliskoistočnih konflikata održat će Semir Behram 1. 10. s početkom u 19 h na...
Semir Behram: Covid-19 u sjeni bliskoistočnih konflikata
Kako smo prelazili mostove u doba pandemije
Kako smo prelazili mostove u doba pandemije
Gatačko sivo goveče (Aleksa Vučković)
Gatačko sivo goveče (Aleksa Vučković)
'Doziva' (Azra Aksoj)
'Doziva' (Azra Aksoj)
Biljke u hercegovačkoj narodnoj tradiciji (Jovana Galić)
Biljke u hercegovačkoj narodnoj tradiciji (Jovana Galić)
Katuni: zaštitni znak Hercegovine (Milanka Kovačević)
Katuni: zaštitni znak Hercegovine (Milanka Kovačević)
Autentična hercegovačka kuća po kamenu se poznaje (Nikolija Bjelica)
Autentična hercegovačka kuća po kamenu se poznaje (Nikolija Bjelica)

AbrašRadio

OKC Abrašević

Alekse Šantića 25

88000 Mostar, BiH

+387 36 561 107

abrasradiomostar@gmail.com