• AbrašRadio

Radio Geometrija 01/2019

Radio Geometrija, kolaž autorskih emisija redakcije AbrašRadija - premijerno svake srijede od 22 do 23 h na frekvencijama Radio Otvorena mreža. Online svakog četvrtka.


AbrašRadio predstavlja novi program - Radio Geometrija!


Radio Geometrija je kolaž radijskih i zvučnih autorskih emisija članova AbrašRadio redakcije.


Premijerno izdanje programa, 9. 1. 2019. donosi tri autorska projekta:


ABC protiv 123 istražuje ideje kroz vrijeme s fokusom na formu manifesta - proglase koji su imali želju mijenjati društvo i politike, sadržavali revolucionarne i progresivne vizije svijeta kombinirajući utopijska i distopijska razmišljanja. Emisiju uređuje i vodi Boris Filipić.


Tema prvog izdanja je zenitizam, autentični ambivalentni društvenoumjetnički -izam našeg prostora u periodu između dva svjetska rata. Manifest zenitizma 1925. piše Ljubomir Micić.


Observer zatamnjenih strana svijeta slogan je radijske kolumne Radio Alert. Semir Behram, voditelj i urednik, bavi se konfliktnim zonama Bliskog istoka, te vam približava zbivanja tamošnje društvenopolitičke stvarnosti i religijskog života.


Tema prvog Radio Alerta su moguće posljedice američkog povlačenja iz Sirije. Šta očekivati dalje u ovom kompliciranom slijedu dešavanja?


Nikola Rončević Onomatoblejac je koji za Radio Geometriju komentira bh stvarnost kroz muzičke kompozicije. Pasivna agresija je pred nama, a u prvom izdanju DJ Čir se obračunava s institucijom policije.


Kroz program Radija Geometrija vodi vas glavni urednik AbrašRadija Husein Oručević.Pred nama je izdanje #002 Radija Geometrije!


Tri nove autorske emisije redakcije AbrašRadija i ove srijede:


Komedija sa stavom, autora Omer Hodžić, mostarskog stand up komičara i jednog od trojca Onomatobleja, mjesečna je emisija koja donosi novosti i priče s komičarske scene.


U prvom izdanju KSS, Omer u gostima ima Miranda Lončar, kolegicu sa stand up scene. Miranda za sebe kaže kako je samostalna, sama – stalno, a i pripadnica je, po nekima i osnivačica, ekstremne frakcije hercegovačke manjine u Zagrebu koja se bori protiv zaključavanja smeća u posebnim prostorijama po haustorima. Jer nostalgija je ogromna kad smeća nema niđe ni za lijeka. Također je i rođena Mostarka, a nakon pokretanja lokalne scene, došla je djelovati u Zagrebu gdje je rezident zagrebačkog Studija smijeha.


Balkan eksces je emisija o regionalnim zvučnim čudacima iz svijeta panka, crusta i corea. Vaš voditelj i urednik je Luka Marijanović, inače treći Onomatoblejac, te član mostarskog benda srodnog muzičkog usmjerenja.


Prvi gost BE-a je Tuzlak Dario Marić, član međunarodnog projekta CHIKARA.


Treća geometrijska emisija nosi naziv Kritički zabavnik. U današnjem svijetu afirmativnosti, kritika sve više izostaje. No, upravo kritičko mišljenje je to koje mijenja svijet i popravlja ga. Bez kritike umiru i razgovori.


Autor i voditelj Ronald Panza donosi nam u prvom izdanju KZ-a recenziju predstave Play it Again, Sam', koja je prije tjedan dana prvi put prikazana u Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru.Na redu je novo izdanje nove emisije AbrašRadija - Radio Geometrija, treće po redu. Predstavljamo:


ABC PROTIV 123, Boris Filipić

Kurt Schwitters jedna je od znamenitih avangardnih ličnosti u umjetnosti prve polovice 20. stoljeća. Svestran eksperimentator, bavio se zvučnom poezijom, slikao je, sjeckao, lijepio – svom autentičnom načinu rada dao je ime merz. Merz kao parodičan jezičkoeksperimentalni umjetnički izraz, ujedno je bio i Schwittersov odgovor na cijeli dadaistički pokret. Smatra ga se i ocem umjetničke instalacije kao forme. U drugom izdanju emisije ABC protiv 123 donosimo vam Schwittersov raniji rad iz 1922., mliječni proglas, savjetodavan dokument za opći moral – Kravlji manifest!


PASIVNA AGRESIJA, Nikola Rončević

Skloni ste automobilima, autogolovima ili autoironiji?Frustrirani ste i muči vas stres? Vrijeme je da napravite kratki time-out sa Pasivnom agresijom!

DJ Čir (Nikola Rončević) kroz prikladnu muziku komentira dnevne političke događaje. Pjesma govori više od tisuću riječi, osim ako nije upravo pjesma od tisuću riječi. U drugom izdanju, pored gripe i nasilnika, nerviramo se zbog političkih mrtvaca i onih koji se tako osjećaju.


RADIO ALERT, Semir Behram

Drugo izdanje audio kolumne Radio Alert govori o ostacima posljednjeg džepa Islamske države, o zadnjem uporištu Al Marašida, čiji pad se očekuje uskoro. Šta će se desiti sa Islamskom državom? Da li će pad njenih zadnjih teritorija značiti i konačni slom ideje? Da li će Islamska država preživjeti vlastiti sunovrat? Ovo su samo neka od pitanja na koja ćete dobiti odgovore u novom izdanju Radio Alerta.


Urednik RG: Huss OručevićPred nama je i četvrto izdanje Radio Geometrija!

Novi audio kolaž AR redakcije donosi:


Komedija sa stavom, Omer Hodžić

KSS, emisija o stand up sceni komičara Omera Hodžića u drugoj epizodi donosi razgovor sa subotičkim kolegom Srdjan Olman Stand Up. Pričalo se o karijeri komičara, stand upu kao biznisu, te o Srđanovoj skoroj turneji po BiH.


Kritički zabavnik, Ronald Panza

U prvom mjesecu 2019. godine izgubili smo dva velikana umjetničkog filma Jonasa Mekasa i Dušana Makavejeva. Jonas Mekas je zaštitnik američkog avangardnog filma a Dušan Mak Makavejev redatelj simbol Novog jugoslovenskog filma poznatijeg pod pejorativnim nazivom Crni talas. Obojica su se filmom počela baviti u malim kino društvima-klubovima, komparirajući put slavnijih kolega iz Francuskog novog vala, a svi su istraživali filmski jezik kao takav. Obojica su se bavila dokumentarizmom i na svoj način izazivala naraciju i svijet konvencionalno ispričanih priča. Zato je ovo izdanje emisije Kritički zabavnik homage jednom svijetu koji se neprovratno mijenja.


Balkan eksces, Luka Marijanović

U drugom izdanju BE, emisiji o domaćoj punk, hardcore, crust sceni razgovaramo s Ante Ljubičić iz zagrebačkog indie punk-rock benda ESC Life. Povod razgovora je njihov novi album 'Born to be Mild'.
0 views
169: Florijan Mićković (1935-2021) + Toxic Lands - Ekologije budućnosti + Onomatobleja 137
169: Florijan Mićković (1935-2021) + Toxic Lands - Ekologije budućnosti + Onomatobleja 137
Premijera dokumentarnog filma 'HAK - mjesto straha'
Premijera dokumentarnog filma 'HAK - mjesto straha'
Palača za narode: Slavne zgrade socijalizma (Kristina Bradara)
Palača za narode: Slavne zgrade socijalizma (Kristina Bradara)
crustalno jasno: Posveta muzičkoj sceni u Mostaru (VIDEO)
crustalno jasno: Posveta muzičkoj sceni u Mostaru (VIDEO)
Manifest posthumanog (Robert Pepperell)
Manifest posthumanog (Robert Pepperell)
RG103: Manifest urbanog kanibalizma + Accident/Rikavac/Chikara/Doomsday + Pasivna agresija 44
RG103: Manifest urbanog kanibalizma + Accident/Rikavac/Chikara/Doomsday + Pasivna agresija 44
Publikacija 'Rad i pandemija' Radničke solidarnosti iz Banjaluke i Fronta slobode iz Tuzle
Rad, pandemija i trka za imunitet (Damir Arsenijević)
Social Dilemma / Partizansko spomen groblje u Mostaru / VakcinABC
RG84: Social Dilemma / Partizansko groblje u Mostaru / Vaccinae
Svet je svakako trenutno u oseci ideja i energije, pa su formalne i institucionalizovane kulturne politike manje više parkirane na slepim...
Fond solidarnosti: Aleksandar Popović, Nezavisna kulturna scena Srbije, Beograd (Intervju)
RADIO ALERT: COVID-19, Bliski istok, Nagorno-Karabah / KOMEDIJA SA STAVOM: Nesha Bridges
RG82: COVID-19 na Bliskom istoku / Nesha Bridges
Osnovni cilj aplikacije je potaknuti učenike na fizičku aktivnost koristeći online aplikacije, a gdje će nastavnik imati uvid u fizičku akti
Život u vrijeme zaraze: Održavaj fizičku aktivnost uz pomoć aplikacije Rolla!
(post)COVIDARIUM-1984 predavanje na temu COVID-19 u sjeni bliskoistočnih konflikata održat će Semir Behram 1. 10. s početkom u 19 h na...
Semir Behram: Covid-19 u sjeni bliskoistočnih konflikata
Kako smo prelazili mostove u doba pandemije
Kako smo prelazili mostove u doba pandemije
Gatačko sivo goveče (Aleksa Vučković)
Gatačko sivo goveče (Aleksa Vučković)
'Doziva' (Azra Aksoj)
'Doziva' (Azra Aksoj)
Biljke u hercegovačkoj narodnoj tradiciji (Jovana Galić)
Biljke u hercegovačkoj narodnoj tradiciji (Jovana Galić)
Katuni: zaštitni znak Hercegovine (Milanka Kovačević)
Katuni: zaštitni znak Hercegovine (Milanka Kovačević)
Autentična hercegovačka kuća po kamenu se poznaje (Nikolija Bjelica)
Autentična hercegovačka kuća po kamenu se poznaje (Nikolija Bjelica)

AbrašRadio

OKC Abrašević

Alekse Šantića 25

88000 Mostar, BiH

+387 36 561 107

abrasradiomostar@gmail.com