Radio Geometrija 01/2019

Radio Geometrija, kolaž autorskih emisija redakcije AbrašRadija - premijerno svake srijede od 22 do 23 h na frekvencijama Radio Otvorena mreža. Online svakog četvrtka.


AbrašRadio predstavlja novi program - Radio Geometrija!


Radio Geometrija je kolaž radijskih i zvučnih autorskih emisija članova AbrašRadio redakcije.


Premijerno izdanje programa, 9. 1. 2019. donosi tri autorska projekta:


ABC protiv 123 istražuje ideje kroz vrijeme s fokusom na formu manifesta - proglase koji su imali želju mijenjati društvo i politike, sadržavali revolucionarne i progresivne vizije svijeta kombinirajući utopijska i distopijska razmišljanja. Emisiju uređuje i vodi Boris Filipić.


Tema prvog izdanja je zenitizam, autentični ambivalentni društvenoumjetnički -izam našeg prostora u periodu između dva svjetska rata. Manifest zenitizma 1925. piše Ljubomir Micić.


Observer zatamnjenih strana svijeta slogan je radijske kolumne Radio Alert. Semir Behram, voditelj i urednik, bavi se konfliktnim zonama Bliskog istoka, te vam približava zbivanja tamošnje društvenopolitičke stvarnosti i religijskog života.


Tema prvog Radio Alerta su moguće posljedice američkog povlačenja iz Sirije. Šta očekivati dalje u ovom kompliciranom slijedu dešavanja?


Nikola Rončević Onomatoblejac je koji za Radio Geometriju komentira bh stvarnost kroz muzičke kompozicije. Pasivna agresija je pred nama, a u prvom izdanju DJ Čir se obračunava s institucijom policije.


Kroz program Radija Geometrija vodi vas glavni urednik AbrašRadija Husein Oručević.Pred nama je izdanje #002 Radija Geometrije!


Tri nove autorske emisije redakcije AbrašRadija i ove srijede:


Komedija sa stavom, autora Omer Hodžić, mostarskog stand up komičara i jednog od trojca Onomatobleja, mjesečna je emisija koja donosi novosti i priče s komičarske scene.


U prvom izdanju KSS, Omer u gostima ima Miranda Lončar, kolegicu sa stand up scene. Miranda za sebe kaže kako je samostalna, sama – stalno, a i pripadnica je, po nekima i osnivačica, ekstremne frakcije hercegovačke manjine u Zagrebu koja se bori protiv zaključavanja smeća u posebnim prostorijama po haustorima. Jer nostalgija je ogromna kad smeća nema niđe ni za lijeka. Također je i rođena Mostarka, a nakon pokretanja lokalne scene, došla je djelovati u Zagrebu gdje je rezident zagrebačkog Studija smijeha.


Balkan eksces je emisija o regionalnim zvučnim čudacima iz svijeta panka, crusta i corea. Vaš voditelj i urednik je Luka Marijanović, inače treći Onomatoblejac, te član mostarskog benda srodnog muzičkog usmjerenja.


Prvi gost BE-a je Tuzlak Dario Marić, član međunarodnog projekta CHIKARA.


Treća geometrijska emisija nosi naziv Kritički zabavnik. U današnjem svijetu afirmativnosti, kritika sve više izostaje. No, upravo kritičko mišljenje je to koje mijenja svijet i popravlja ga. Bez kritike umiru i razgovori.


Autor i voditelj Ronald Panza donosi nam u prvom izdanju KZ-a recenziju predstave Play it Again, Sam', koja je prije tjedan dana prvi put prikazana u Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru.Na redu je novo izdanje nove emisije AbrašRadija - Radio Geometrija, treće po redu. Predstavljamo:


ABC PROTIV 123, Boris Filipić

Kurt Schwitters jedna je od znamenitih avangardnih ličnosti u umjetnosti prve polovice 20. stoljeća. Svestran eksperimentator, bavio se zvučnom poezijom, slikao je, sjeckao, lijepio – svom autentičnom načinu rada dao je ime merz. Merz kao parodičan jezičkoeksperimentalni umjetnički izraz, ujedno je bio i Schwittersov odgovor na cijeli dadaistički pokret. Smatra ga se i ocem umjetničke instalacije kao forme. U drugom izdanju emisije ABC protiv 123 donosimo vam Schwittersov raniji rad iz 1922., mliječni proglas, savjetodavan dokument za opći moral – Kravlji manifest!


PASIVNA AGRESIJA, Nikola Rončević

Skloni ste automobilima, autogolovima ili autoironiji?Frustrirani ste i muči vas stres? Vrijeme je da napravite kratki time-out sa Pasivnom agresijom!

DJ Čir (Nikola Rončević) kroz prikladnu muziku komentira dnevne političke događaje. Pjesma govori više od tisuću riječi, osim ako nije upravo pjesma od tisuću riječi. U drugom izdanju, pored gripe i nasilnika, nerviramo se zbog političkih mrtvaca i onih koji se tako osjećaju.


RADIO ALERT, Semir Behram

Drugo izdanje audio kolumne Radio Alert govori o ostacima posljednjeg džepa Islamske države, o zadnjem uporištu Al Marašida, čiji pad se očekuje uskoro. Šta će se desiti sa Islamskom državom? Da li će pad njenih zadnjih teritorija značiti i konačni slom ideje? Da li će Islamska država preživjeti vlastiti sunovrat? Ovo su samo neka od pitanja na koja ćete dobiti odgovore u novom izdanju Radio Alerta.


Urednik RG: Huss OručevićPred nama je i četvrto izdanje Radio Geometrija!

Novi audio kolaž AR redakcije donosi:


Komedija sa stavom, Omer Hodžić

KSS, emisija o stand up sceni komičara Omera Hodžića u drugoj epizodi donosi razgovor sa subotičkim kolegom Srdjan Olman Stand Up. Pričalo se o karijeri komičara, stand upu kao biznisu, te o Srđanovoj skoroj turneji po BiH.


Kritički zabavnik, Ronald Panza

U prvom mjesecu 2019. godine izgubili smo dva velikana umjetničkog filma Jonasa Mekasa i Dušana Makavejeva. Jonas Mekas je zaštitnik američkog avangardnog filma a Dušan Mak Makavejev redatelj simbol Novog jugoslovenskog filma poznatijeg pod pejorativnim nazivom Crni talas. Obojica su se filmom počela baviti u malim kino društvima-klubovima, komparirajući put slavnijih kolega iz Francuskog novog vala, a svi su istraživali filmski jezik kao takav. Obojica su se bavila dokumentarizmom i na svoj način izazivala naraciju i svijet konvencionalno ispričanih priča. Zato je ovo izdanje emisije Kritički zabavnik homage jednom svijetu koji se neprovratno mijenja.


Balkan eksces, Luka Marijanović

U drugom izdanju BE, emisiji o domaćoj punk, hardcore, crust sceni razgovaramo s Ante Ljubičić iz zagrebačkog indie punk-rock benda ESC Life. Povod razgovora je njihov novi album 'Born to be Mild'.
0 views
Sa svog prozora vidim bijelu murvu, drvo koje me fascinira i koje je bilo jedan od razloga zašto sam se uselila ovdje. Murva je darežljiva b
Prozor (Olga Tokarczuk)
Početkom ljeta 2019. godine Mostar gubi još jednog privrednog giganta, Preduzeće Aluminij. Urušena je cijela struktura industrijskog...
Ukradeno dvorište (Husein Oručević)
Husein Oručević, Nermin Bise: Po čijim notama su svirale sudije, ko je davao naloge sudijama i za kakve beneficije da se regularnost prve...
Velež - Mafija 1:0 (Husein Oručević, Nermin Bise)
Sa većom entropijom veća je, dakle, i distribucija utjecaja. Smeće regenerira profit. Mrežno „oslobođenje“, ekrani emancipacije...
Iz nikud u izvan (Mario Hibert)
156 izdanje programa Drugo ime za slobodu
156: Deponija Uborak (II/III) / Onomatobleja 124
Život u vrijeme zaraze #19: ”Ko su članovi Kriznog štaba HNK? Ja ne znam.”- Tina Jelin-Dizdar
”Ko su članovi Kriznog štaba HNK? Ja ne znam.”- Tina Jelin-Dizdar
Radio reportaža o odlaganju otpada u Mostaru - Deponija Uborak (1. dio) / Onomatobleja 121: 'Zdenin rječnik karakternih osobina'
147: Deponija Uborak (I/III) / Onomatobleja 121
INSAM - Institut za savremenu umjetničku muziku je međunarodna interdisciplinarna platforma posvećena izučavanju globalnih gibanja na...
Intervju: Bojana Radovanović (INSAM - Institut za savremenu umjetničku muziku)
179: Mostovi Hercegovine: Anita Pajević + Onomatobleja 147
178: Mostovi Hercegovine 2021: Ronald Panza + Onomatobleja 146
177: Mostovi Hercegovine 2021: Senada Demirović-Habibija + Onomatobleja 145
176: RadioTeatar Bajsić & prijatelji + Onomatobleja 144
175: In Memoriam: Vesna Ljubić (1938-2021) + Onomatobleja 143
174: Crustalno Jasno + Tarantula Comic Store + Onomatobleja 142
Kajsije (Rebecca Solnit)
Sonja Leboš: Vratiti duh veličine i skromnosti u ljude i prostor (Intervju)
Naša Evropa (Adam Zagajewski)
Terminator protiv Avatara: Bilješke o akceleracionizmu (Mark Fisher)
Adam Zagajewski: Primum vivere deinde philosophari (Intervju)
Hemisferalnost pjesništva Anđele Pendić