Kupljeno vrijeme za nastavak betoniranja naših rijeka

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji, kojim bi se konačno i djelotvorno zabranila izgradnja malih hidroelektrana (MHE) u Federaciji Bosni i Hercegovini, vraćen je u redovnu proceduru – koja može trajati godinama.

Blokirali su ga federalni zastupnici iz redova HDZ-a, SDP-a i DF-a koji su ovim de facto oživjeli planove nastavka uništavanja naših rijeka koji su osujećeni požrtvovanom borbom Čuvara rijeka svih ovih godina.

Na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zastupnici ove tri stranke odbili su podržati hitnu izmjenu Zakona kojima bi se obustavilo izdavanje energetskih dozvola i omogućilo žurno i djelotvorno provođenje Zaključka o potpunoj zabrani izgradnje MHE u FBiH koje je upravo Predstavnički dom usvojio u junu prošle godine. Glasovima svojih zastupnika protiv hitnog usvajanja, SDP, DF i HDZ su tajkunima kupili dragocjeno vrijeme – što je bio i glavni cilj. Nemušta obrazloženja zastupnika i saopštenje SDP-a predstavljaju svjesnu obmanu javnosti.

“Što se nas tiče – gradnje malih hidroelektrana više nema. SDP, DF i HDZ imali su istorijsku priliku da zaštite rijeke i prokockali su je zarad interesa šačice privatnika. Kao Čuvari rijeka, smatraćemo da svaki naredni bager koji krene na nekog od nas nosi potpis i ovih stranaka. Zastupnici ovih stranaka su slobodni da to objasne svojim graditeljima. ” – poručuju iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Kupovina vremena

Zastupnici HDZ-a, SDP-a i DF-a su poklonili vrijeme tajkunima da prikupe dozvole za betoniranje još naših rijeka – protiv volje lokalnih zajednica i uprkos pogubnim posljedicama po cijelo naše društvo i okoliš. Zastupnici ovih stranaka nisu ponudili valjana objašnjenja zaokreta u svojim stavovima, osim pozivanja na irelevantne tehničke detalje i potrebu da se dopune ponovo ‘’detaljno analiziraju’ i da će ’zakon zbog hitnog postupka usvajanja biti oboren na Ustavnom sudu FBiH”.

Dopune u ovoj formi zapravo su već najavljene jasnim i jezgrovitim Zaključkom o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na teritoriji FBiH (juni 2021. godine) – Zaključak je gotovo jednoglasno usvojen. Hitno usvajanje zakona ne pada na Ustavnom sudu ni po kakvom automatizmu. Hitno usvajanje je neoborivo “ako bi donošenje zakona u redovnom postupku moglo izazvati štetne posljedice za Federaciju” (Poslovnik Predstavničkog doma FBiH). U ovom slučaju svaki dan odlaganja može značiti nepopravljivo uništenje nekoliko stotina metara naših riječnih tokova. Redovna procedura je sve osim redovna u Parlamentu – (trebalo je preko OSAM GODINA da u Parlamentu FBiH bude usvojen novi Zakon o zaštiti okoliša). Analize i parlamentarna procedura mogu trajati godinama.

Za to vrijeme tajkuni mogu realizovati sve svoje planove koji će stotine kilometara naših rijeka zatvoriti u betonske cijevi što će voditi potpunom uništenju njihovog okoliša i ugroziti opstanak lokalnih zajednica. Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine

Eko Akcija