Kedr Livanskiy - Your Need (2019), 2MR

Nakon svog melanholičnog i dosta mračnog debi izdanja ‘Ariadna’ iz 2016. godine, ruska muzičarka Kedr Livanskiy, kako sama pripovijeda, nastavila je svoja unutarnja preispitivanja u jednakom tonu. Preispitivanje vlastitog identiteta i puta kojim ide isprovocirali su je, pak, da nastavi svoj umjetnički razvoj. Rezultat je ‘Your Need’, album izašao 3. maja za 2MR, izdavačku kuću iz New Jerseya, a nastao u tek nekoliko sedmica nakon što se iz pomenutog ponora Kedr trgla i uhvatila u koštac s novim idejama.


https://kedrlivanskiy.bandcamp.com/

Kedr Livanskiy, pravog imena Yana Kedrina moskovska je producentica i muzičarka rođena na prelazu sovjetskog raspada i nove Rusije. Ova epohalna izgubljenost, nova traženja, želja za bijegom, osjećaj izmještenosti u moskovskom predgrađu, kontekst je u kojem Kedrina ljubav za sintisajzerima i ritam mašinama daje plodove. Ruska elektronika iz 80-ih godina, grupe poput Stuk Bambuka ili Samtsy Dronta, Kedrini su poslužili kao inspiracija za dosadašnji rad uopće. Na novom albumu, nakon ponovnog pronalaska ‘mašina’, primjetno je sazrijevanje kako muzičkog, tako i konceptualnog rada. Za ‘Your Need’ Kedr zahvalnost daje DJ-ingu. Stara škola plesne muzike: ghetto, house, breakbeat i UK garage, ambijentalna i eksperimentalna muzika, krautrock, Valery Chkalov, Sergey Kuryokhin, Pop Mechanica i još mnogo toga novootkrivenog utjecalo je na nastanak nove ploče. Jedno od otkrovenja Kedr je i otvaranje ka kolaboracijama. Naime, Flaty Zhenya, dugogodišnji prijatelj i umjetnik iz St. Petersburga s labela GOST ZVUK učinio je svoj dio posla kako bi ova ploča, ovako detaljno i uredno isproducirana ugledala svjetlo dana. Kedr se pobrinula za melodije, atmosferu i vokale ploče. Mastering potpisuje Josh Bonati, a grafičko uređenje Dmytrij Wulffius.

Postapokaliptična ovovremenost ruskih postsocijalističkih predgrađa i romantična bajkovitost prirode i drevnih mitova prelamaju se kroz Kedrine pjesme još od prvog EP izdanja January Sun. Labirintinsko lutanje shoegaze melodija i kinetički elektronski beatovi, kako na prvijencu Ariadna, tako i na Your Need vremenska su kapsula. Na Your Need je ovaj retrofuturizam dobio još jednu nijansu. Album otvaraju sunčani Korgovi synthovi koji da simboliziraju novo rađanje. Uz praskavi Roland TR-08 sekvencer, proljeće je najprožimajući element Your Need. Za razliku od pretežito melanholičnog i tugaljivog prethodnika, ovaj album je album borbenog i ohrabrenog duha, spremnog na suočavanje sa slabostima i mrakom našeg doba.


Čini ga deset pjesama, a izdvajaju se početna naslovna solarna, dječje raspoložena makabr singlica Kiska, introspektivna Lugovoy, te posebno zaključna Ivan Kupala – što je ruski praznik ljetnog solsticija, koja konceptualno zaokružuje elektro-animistički optimizam ove prelijepe ploče. Bogatstvo utjecaja, kolaboracija s prijateljima, novi optimizam polučili su još jedno izuzetno elektronsko izdanje ove godine. Mogla bi mu se kao minus eventualno pripisati kratkoća pjesama, album traje nešto više od pola sata, brzina na traci Bounce 2 doseže skoro 150 BPM. No prije se radi da vrijeme proteče puno brže uz ovako ugodan i kvalitetan materijal.

- Aleš L.


Lista pjesama:


01 Your Need (твоя беда)

02 Sky Kisses (на танцполе)

03 Why Love (зачем любовь)

04 Lugovoy (November Dub)

05 Bounce 2

06 Kiska (киска)

07 Your Need (Deep Mix) (не должен)

08 LED (лёд)

09 City Track

10 Ivan Kupala (New Day) (Иван купала)

140: Izbori u Mostaru: Marin Bago / Blues u Abraševiću: Anja Rikalo / Onomatobleja 115

140: Izbori u Mostaru: Marin Bago / Blues u Abraševiću: Anja Rikalo / Onomatobleja 115

Drugo ime za slobodu 140: Izbori u Mostaru: Marin Bago / Blues u Abraševiću: Anja Rikalo / Onomatobleja 115

Mostogradnja: Skrivene priče Hercegovine

Mostogradnja: Skrivene priče Hercegovine

Projekt 'MOCTOBI XERCEGOVINE' 2020

KULTURA POSLIJE: Nora Krstulović (Intervju)

KULTURA POSLIJE: Nora Krstulović (Intervju)

KULTURA POSLIJE: Nora Krstulović (Intervju) / Ronald Panza

Damir Arsenijević: Ekološko nasilje ima istu logiku kao ratno

Damir Arsenijević: Ekološko nasilje ima istu logiku kao ratno

Damir Arsenijević, pokretač tuzlanske radne grupe “Zemlja, voda, zrak” (Intervju)

RG73: Una Bauer / Vertigo: Kosa / Manifest nove normalnosti

RG73: Una Bauer / Vertigo: Kosa / Manifest nove normalnosti

KRITIČKI ZABAVNIK: Una Bauer I VERTIGO: Kosa (1979) I ABC PROTIV 123: Manifest za novu normalnost

139: Tavla turnir u Starom gradu / Bh. Povorka ponosa II / Onomatobleja

139: Tavla turnir u Starom gradu / Bh. Povorka ponosa II / Onomatobleja

Tavla turnir u Starom gradu / Semir Behram I Branko Ćulibrk: Druga Bh Povorka ponosa - Nije život četiri zida / Boris Filipić I Onomatobleja

black background

AbrašRadio

OKC Abrašević

Alekse Šantića 25

88000 Mostar, BiH

+387 36 561 107

abrasradiomostar@gmail.com

  • mixcloud-og
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Twitter Social Icon