Drugo ime za slobodu #093 / Povorka ponosa / Festival permakulture / Koliko košta mostarska žarulja?

U novom, 93. po redu izdanju programa 'Drugo ime za slobodu' donosimo:


Više od 1500 osoba okupilo se u središtu Sarajeva i u povorci prošlo središtem grada noseći zastave u duginim bojama i natpise "Više volim nego što se bojim", "Žena, lezbijka, kraljica", "Solidarnost". U koloni su bili američki i britanski ambasador u BiH, kao i nekoliko domaćih političara, uglavnom opozicijskih i manjih stranaka. Sudionici su prošetali od Vječne vatre središnjom ulicom u Sarajevu do parlamenta gdje su se okupljenima obratili organizatori Povorke.


Uz poruke i pozive na inkluziju, toleranciju i uzajamnu podršku, te već ‘tradicionalni’ repertoar pjesama uz Damira Imamovića (Snijeg pade na behar na voće, Ay Carmela…) uspješno je i dolično okončana prva BH Povorka ponosa.

Događaj je u svjetlu nasilja koje se desilo 2008. godine kad je u Sarajevu organiziran prvi Queer Festival označen kao događaj visokog rizika.Više od 1500 ljudi protestiralo je protiv nasilja i diskriminacije. Ulice oko rute povorke bile su blokirane, a policijske i vojne uniforme zaokružile su sliku. Na prozore i krovove zgrada su se pak sjatili sugrađani znatiželjnici, a naglasiti je da su pretežito s oduševljenjem mahali šetačima.

Član Organizacionog odbora BH Povorke ponosa Branko Ćulibrk podijelio je svoje utiske s nama.


Nakon položenog testa nakon 11 godina šutnje prije povratka u Mostar pitali smo građane Sarajeva za mišljenje, a u ponedjeljak smo postavili isto pitanje i u Mostaru. / Boris Filipić

Prvi festival permakulture u BiH desio se proteklog vikenda u Mostaru u organizaciji Udruženje građana "Nešto više". Na festivalu su se pojavili iskusni aktivisti iz oblasti permakulture iz Švicarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Bila je ovo prilika da se okupe i bh aktivisti kako bi se upoznali, razmijenili iskustva i osmislili načine suradnje za budućnost. Za naš radio govore Sanja Đermanović i Mirela Šimaga. / Semir BehramKomunalne djelatnosti u Gradu Mostaru funkcioniraju izvan zakonskih okvira već dugi niz godina. Načela, način obavljanja i druga pitanja od značaja za uspješno obavljanje komunalnih djelatnosti propisana su Zakonom o komunalnim djelatnostima HNŽ-a. Ovaj Zakon se u Mostaru godinama svjesno i sistemski krši.


Anonimni građani svakodnevno u prostorije Mreže Naše društvo donose dokaze o finansijskim malverzacijama gradskih vlasti u okviru komunalnih djelatnosti. Za kraj naše reportaže željeli bismo vam predstaviti posljednji u nizu dokumenata koji je pristigao u Mrežu. Radi se o Gradskoj rasvjeti gdje je jasno predstavljen model krađe i ugrađivanja kroz račune komunalnih preduzeća u Mostaru, te naplaćivanje duplog PDV-a. Kako je moguće da mostarska žarulja košta i po 400% više od njene stvarne cijene na tržištu? Reportaža o korupciji u J.P. Komunalno Mostar 'Koliko košta mostarska žarulja?' / Husein Oručević


Poslušaj:UMJETNOST ODRŽAVANJA: Mierle Laderman Ukeles

UMJETNOST ODRŽAVANJA: Mierle Laderman Ukeles

ABC PROTIV 123: Manifest umjetnosti održavanja (1969.), Mierle Laderman Ukeles / Boris Filipić

KULTURA POSLIJE: Tamara Bračič Vidmar - Bunker/Stara elektrarna, Ljubljana (Intervju)

KULTURA POSLIJE: Tamara Bračič Vidmar - Bunker/Stara elektrarna, Ljubljana (Intervju)

Tamara Bračič Vidmar, Bunker, Stara elektrarna, Ljubljana (Intervju) / Ronald Panza, Kultura poslije

RG72: SNFU / Nepotisnuta subjektivnost / Pasivna agresija

RG72: SNFU / Nepotisnuta subjektivnost / Pasivna agresija

BALKAN EKSCES: SNFU // KRITIČKI ZABAVNIK: Nepotisnuta subjektivnost // PASIVNA AGRESIJA

#01 CROSSRADIO: Samo Ana / Bh. povorka ponosa / Светлост / Skokovi sa Starog mosta / Rush to Relax

#01 CROSSRADIO: Samo Ana / Bh. povorka ponosa / Светлост / Skokovi sa Starog mosta / Rush to Relax

CROSSRADIO - izdanje #01

Kovidarijum Tripolitanija (Semir Behram)

Kovidarijum Tripolitanija (Semir Behram)

Semir Behram, Radio Alert

Dušan Jokić: Komičar historičar (Intervju)

Dušan Jokić: Komičar historičar (Intervju)

KOMEDIJA SA STAVOM: Dušan Jokić (Intervju) / Omer Hodžić

black background

AbrašRadio

OKC Abrašević

Alekse Šantića 25

88000 Mostar, BiH

+387 36 561 107

abrasradiomostar@gmail.com

  • mixcloud-og
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Twitter Social Icon