• AbrašRadio

Drugo ime za slobodu 06/2019

Sedmični pregled sociokulturnih zbivanja - premijerno svakog ponedjeljka od 22 do 23 h na frekvencijama Radio Otvorena mreža - utorkom online.


082. Drugo ime za slobodu donosi:


Mreža 'Naše društvo' iznijela je zabrinjavajuće informacije o smrtonosnim otrovima koji se nalazi u mulju nataloženom u novoizgrađenim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda. Gradske vlasti ne znaju šta učiniti s opasnom, kancerogenom materijom, a informacije mjesecima taje od javnosti.


Neki od radnika na prečistačima žalili su se na zdravstvene tegobe, dok su pojedini dali otkaz da ne rade više u blizini otrova.


Zatražene su neopozive ostavke gradonačelnika Mostara, njegovih najbližih saradnika, kao i menadžmenta Vodovoda i rukovodstva Postrojenja za prečišćavanje.


Alarmirano je stanovništvo koje živi uz samu Neretvu, kao i građani susjedne Hrvatske. Pozvani su viši nivoi vlasti te sve inspekcije da se hitno uključe u rješavanje problema. Slijedi još jedan Radio Dosije: Pravo na grad pod nazivom “Opljačkani i otrovani”, a gost nam je Marin Bago, predsjednik Mreže Naše društvo.


068. izdanje Onomatobleje reportaža je snimljena u susjednoj Italiji. Ivor Terenac dobio je zadatak da istraži tamošnje dobrosusjedske odnose. Pred nama je nova Onomatobleja pod nazivom “Susjedne komšije”. Autori programa: Luka Marijanovič, Nikola Rončević I Omer Hodžić.

U 83. izdanju programa Drugo ime za slobodu donosimo:


U suradnji Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine i American Corner Mostar u galeriji Mujaga u Mostaru proteklog petka otvorena je sedmodnevna izložba pod nazivom Izložba // Tri života Sarajevske hagade. Izložbom se podcrtava ne samo umjetnička i estetska posebnost Sarajevske hagade, specifičnosti koje je izdvajaju unutar brojem skromnog korpusa drugih srednjovjekovnih sefardskih hagada, već i, u širem smislu, njena kulturno-historijska važnost i uloga knjige u duhovnom životu Jevreja.


Izložba rasvjetljava i prati put Sarajevske hagade od srednjovjekovnog Kraljevstva Aragon, preko Italije do Sarajeva gdje je rukopis kupljen od strane Zemaljskog muzeja krajem 19. stoljeća.


S arheologinjom Anom Marić razgovarao Ronald Panza.


U Američkom kutku naša redakcije uskoro otvara kurs medijske pismenosti.i suvremenih medija.

DigLit – Mala škola medijske pismenosti nastala je kako bi ojačala kompetencije svojih polaznika, razvila vještine uspješnije navigacije kroz medijsko zasićenje svakodnevnice, te ponudila alate kritičkog mišljenja i odnosa spram iste. Iako je kurs namijenjen prije svega studentima, svi zainteresirani za temu su dobro došli.


Više zabilježio Semir Behram.


Prijaviti se možete na linku: https://forms.gle/vtNg6A9HqXZSwq348


U novoj epizodi satiričnog trojca Onomatobleja kuha se vruća mostarska priča o odlasku na plažu. 'Godišnji umor', Onomatobleja #069.Drugo ime za slobodu #084 donosi:


Građani gradskog područja Sjever Mostar već više od sedam dana ne dopuštaju dovoz smeća na prodručje gradske deponije Mostar. Građani pod parolom 'Jer nas se tiče' protive se odlaganju opasnog otpada na prostor deponije Uborak. Mještani i građani tog područja ističu kako su ozbiljno zabrinuti zbog najave odlaganja dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru, koji spada u opasni otpad, kao i odlaganja animalnog i medicinskog otpada, te drugih kancerogenih materija koji direktno utječu na zdravlje lokalnih mještana, ali i svih građana Mostara. Poslušajte što su za naš program izjavili: Nijaz Hodžić, Omer Hujdur Zvonko Sesar i Bećir Demirović. / Građanska inicijativa "Jer nas se tiče" Jer Me Se Tice, Uborak, Nas Zajednicki Otrov


Državna Agencija za istrage za zaštitu – SIPA i sada već bivši predsjednik Komisije za sudije i sudijska pitanja Fudbalskog saveza Federacije BiH Nedim Selimotić iz Mostara spriječili su prljave poslove u sportskoj kuhinji Fudbalskog saveza Federacije BiH u namjeri da kompromituju i neregularnim učine netom završeno prvenstvo u kojem je mostarski velikan FK Velež prvi presjekao ciljnu vrpcu i plasirao se u Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Poslušajte radio reportažu autora Huseina Oručevića i Nermina Bise. / Nermin Bise officijelna stranica Nermin Bise


Pred nama je okruglo 70. Izdanje programa Onomatobleja pod nazivom “Gradonačelnik Zdena”. Autori Onomatobleje: Luka Marijanović, Nikola Rončević i Omer Hodžić.Drugo ime za slobodu #085 donosi:


Protekli je petak u Abraševiću koncertom benda Letu Štuke obilježen Svjetski dan muzike. Za Štuke je ovo ujedno bila i prilika za promociju njihovog novog albuma 'Topla voda' mostarskoj publici. Ovim povodom s vokalistom i frontmenom benda Dino Saranom razgovor vodio Luka Marijanović.


Koncert benda Barcelona Gipsy balKan Orchestra u OKC Abrašević (BiH) zakazan je za nedjelju, 23. juna, u 21 sat.

BGKO - Barcelona Gipsy balKan Orchestra je bend koji strastvenim nastupima oduševljava publiku u cijelom svijetu, a u vrlo kratkom roku stasali su u jedan od najutjecajnijih predstavnika nove svjetske muzičke scene u Europi. Priču o BGKO donosi nam Ronald Panza.


Srednja građevinska škola Mostar prilikom narednog upisa novih srednjoškolaca oživljava učenje zanata kao što su keramičar-teracer, zidar-fasader i dekorater zidnih površina, Za upis ovih deficitarnih zanimanja nudi se stipendija za svakog učenika koji se odluči usavršavati u ovim poslovima. Na ovaj način škola slijedi suvremene dualne modele obrazovanja gdje se uz teoretski rad, praktični dio ostvaruje u poduzećima koja pomažu i u stipendiranju kadrova koji zatim poslije školovanja imaju svoje radno mjesto. O tome kako je došlo do razvoja ovog sistema, te o svim nastavnim i van-nastavnim aktivnostima i rezultatima škole razgovarali smo sa direktoricom Sanelom Mesihović. Sanela Mesihovic


U novoj, 71. epizodi satiričkog trojca Onomatobleja poslušajte temat naslovljen "Frankenštajn iz našeg sokaka".3 views
174: Crustalno Jasno + Tarantula Comic Store + Onomatobleja  142
174: Crustalno Jasno + Tarantula Comic Store + Onomatobleja 142
173: Vakcinacija u Mostaru + Klub knjige Ivo Andrić + Onomatobleja 141
173: Vakcinacija u Mostaru + Klub knjige Ivo Andrić + Onomatobleja 141
172: Adriatic Outdoor Adventure + Arhitekt Ivo + Onomatobleja 140
172: Adriatic Outdoor Adventure + Arhitekt Ivo + Onomatobleja 140
171: (Ne)nabavka vakcina + Rekordi bez bazena + Onomatobleja 139
171: (Ne)nabavka vakcina + Rekordi bez bazena + Onomatobleja 139
170: Mapa Uborak na našim ulicama + Časopis INSAM + Onomatobleja 138
170: Mapa Uborak na našim ulicama + Časopis INSAM + Onomatobleja 138
169: Florijan Mićković (1935-2021) + Toxic Lands - Ekologije budućnosti + Onomatobleja 137
169: Florijan Mićković (1935-2021) + Toxic Lands - Ekologije budućnosti + Onomatobleja 137
▶ EPP Radio Café: Pregled financijskih inovacija / Vladimir Ćorić
▶ Komedija sa stavom: Haris Hodžić / Omer Hodžić
RG109: Pregled financijskih tehnoloških inovacija + Haris Hodžić
Radio Geometrija 108: Kritički zabavnik, Ronald Panza / Balkan eksces, Luka Marijanović
RG108: Naša Evropa, Adam Zagajewski + Nemeček, Majkan, Paranojevi, Bolesna Štenad, Žulj
ABC protiv 123 / Boris Filipić +
Poeziju na štrikove / Anita Pajević + Pasivna agresija / Nikola Rončević
RG107: Terminator protiv Avatara + Šima Majić + Pasivna agresija 45
Radio Alert, Semir Behram / Balkan eksces, Luka Marijanović
RG106: 10 godina građanskog rata u Siriji + Šiza, KK Street Bangers, Crustalno Jasno
105. izdanje programa Radio Geometrija: Zamisli grad, Kristina Bradara / Komedija sa stavom, Omer Hodžić
RG105: Who Dares Wins, Alan Yentob + Sanjin Ćorić
104. izdanje programa Radio Geometrija: Poeziju na štrikove (Anita Pajević) + EPP Radio Cafe (Vladimir Ćorić)
RG104: Anđela Pendić + Religija dataizma
Naša Evropa (Adam Zagajewski)
Naša Evropa (Adam Zagajewski)
Terminator protiv Avatara: Bilješke o akceleracionizmu (Mark Fisher)
Terminator protiv Avatara: Bilješke o akceleracionizmu (Mark Fisher)
Adam Zagajewski: Primum vivere deinde philosophari (Intervju)
Adam Zagajewski: Primum vivere deinde philosophari (Intervju)
Hemisferalnost pjesništva Anđele Pendić
Hemisferalnost pjesništva Anđele Pendić
Quo Vadis, Aida? (Ronald Panza)
Quo Vadis, Aida? (Ronald Panza)
Manifest urbanog kanibalizma, Matteo Pasquinelli i Wietske Maas
Manifest urbanog kanibalizma, Matteo Pasquinelli i Wietske Maas

AbrašRadio

OKC Abrašević

Alekse Šantića 25

88000 Mostar, BiH

+387 36 561 107

abrasradiomostar@gmail.com