• AbrašRadio

Drugo ime za slobodu 06/2019

Sedmični pregled sociokulturnih zbivanja - premijerno svakog ponedjeljka od 22 do 23 h na frekvencijama Radio Otvorena mreža - utorkom online.


082. Drugo ime za slobodu donosi:


Mreža 'Naše društvo' iznijela je zabrinjavajuće informacije o smrtonosnim otrovima koji se nalazi u mulju nataloženom u novoizgrađenim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda. Gradske vlasti ne znaju šta učiniti s opasnom, kancerogenom materijom, a informacije mjesecima taje od javnosti.


Neki od radnika na prečistačima žalili su se na zdravstvene tegobe, dok su pojedini dali otkaz da ne rade više u blizini otrova.


Zatražene su neopozive ostavke gradonačelnika Mostara, njegovih najbližih saradnika, kao i menadžmenta Vodovoda i rukovodstva Postrojenja za prečišćavanje.


Alarmirano je stanovništvo koje živi uz samu Neretvu, kao i građani susjedne Hrvatske. Pozvani su viši nivoi vlasti te sve inspekcije da se hitno uključe u rješavanje problema. Slijedi još jedan Radio Dosije: Pravo na grad pod nazivom “Opljačkani i otrovani”, a gost nam je Marin Bago, predsjednik Mreže Naše društvo.


068. izdanje Onomatobleje reportaža je snimljena u susjednoj Italiji. Ivor Terenac dobio je zadatak da istraži tamošnje dobrosusjedske odnose. Pred nama je nova Onomatobleja pod nazivom “Susjedne komšije”. Autori programa: Luka Marijanovič, Nikola Rončević I Omer Hodžić.

U 83. izdanju programa Drugo ime za slobodu donosimo:


U suradnji Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine i American Corner Mostar u galeriji Mujaga u Mostaru proteklog petka otvorena je sedmodnevna izložba pod nazivom Izložba // Tri života Sarajevske hagade. Izložbom se podcrtava ne samo umjetnička i estetska posebnost Sarajevske hagade, specifičnosti koje je izdvajaju unutar brojem skromnog korpusa drugih srednjovjekovnih sefardskih hagada, već i, u širem smislu, njena kulturno-historijska važnost i uloga knjige u duhovnom životu Jevreja.


Izložba rasvjetljava i prati put Sarajevske hagade od srednjovjekovnog Kraljevstva Aragon, preko Italije do Sarajeva gdje je rukopis kupljen od strane Zemaljskog muzeja krajem 19. stoljeća.


S arheologinjom Anom Marić razgovarao Ronald Panza.


U Američkom kutku naša redakcije uskoro otvara kurs medijske pismenosti.i suvremenih medija.

DigLit – Mala škola medijske pismenosti nastala je kako bi ojačala kompetencije svojih polaznika, razvila vještine uspješnije navigacije kroz medijsko zasićenje svakodnevnice, te ponudila alate kritičkog mišljenja i odnosa spram iste. Iako je kurs namijenjen prije svega studentima, svi zainteresirani za temu su dobro došli.


Više zabilježio Semir Behram.


Prijaviti se možete na linku: https://forms.gle/vtNg6A9HqXZSwq348


U novoj epizodi satiričnog trojca Onomatobleja kuha se vruća mostarska priča o odlasku na plažu. 'Godišnji umor', Onomatobleja #069.Drugo ime za slobodu #084 donosi:


Građani gradskog područja Sjever Mostar već više od sedam dana ne dopuštaju dovoz smeća na prodručje gradske deponije Mostar. Građani pod parolom 'Jer nas se tiče' protive se odlaganju opasnog otpada na prostor deponije Uborak. Mještani i građani tog područja ističu kako su ozbiljno zabrinuti zbog najave odlaganja dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru, koji spada u opasni otpad, kao i odlaganja animalnog i medicinskog otpada, te drugih kancerogenih materija koji direktno utječu na zdravlje lokalnih mještana, ali i svih građana Mostara. Poslušajte što su za naš program izjavili: Nijaz Hodžić, Omer Hujdur Zvonko Sesar i Bećir Demirović. / Građanska inicijativa "Jer nas se tiče" Jer Me Se Tice, Uborak, Nas Zajednicki Otrov


Državna Agencija za istrage za zaštitu – SIPA i sada već bivši predsjednik Komisije za sudije i sudijska pitanja Fudbalskog saveza Federacije BiH Nedim Selimotić iz Mostara spriječili su prljave poslove u sportskoj kuhinji Fudbalskog saveza Federacije BiH u namjeri da kompromituju i neregularnim učine netom završeno prvenstvo u kojem je mostarski velikan FK Velež prvi presjekao ciljnu vrpcu i plasirao se u Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Poslušajte radio reportažu autora Huseina Oručevića i Nermina Bise. / Nermin Bise officijelna stranica Nermin Bise


Pred nama je okruglo 70. Izdanje programa Onomatobleja pod nazivom “Gradonačelnik Zdena”. Autori Onomatobleje: Luka Marijanović, Nikola Rončević i Omer Hodžić.Drugo ime za slobodu #085 donosi:


Protekli je petak u Abraševiću koncertom benda Letu Štuke obilježen Svjetski dan muzike. Za Štuke je ovo ujedno bila i prilika za promociju njihovog novog albuma 'Topla voda' mostarskoj publici. Ovim povodom s vokalistom i frontmenom benda Dino Saranom razgovor vodio Luka Marijanović.


Koncert benda Barcelona Gipsy balKan Orchestra u OKC Abrašević (BiH) zakazan je za nedjelju, 23. juna, u 21 sat.

BGKO - Barcelona Gipsy balKan Orchestra je bend koji strastvenim nastupima oduševljava publiku u cijelom svijetu, a u vrlo kratkom roku stasali su u jedan od najutjecajnijih predstavnika nove svjetske muzičke scene u Europi. Priču o BGKO donosi nam Ronald Panza.


Srednja građevinska škola Mostar prilikom narednog upisa novih srednjoškolaca oživljava učenje zanata kao što su keramičar-teracer, zidar-fasader i dekorater zidnih površina, Za upis ovih deficitarnih zanimanja nudi se stipendija za svakog učenika koji se odluči usavršavati u ovim poslovima. Na ovaj način škola slijedi suvremene dualne modele obrazovanja gdje se uz teoretski rad, praktični dio ostvaruje u poduzećima koja pomažu i u stipendiranju kadrova koji zatim poslije školovanja imaju svoje radno mjesto. O tome kako je došlo do razvoja ovog sistema, te o svim nastavnim i van-nastavnim aktivnostima i rezultatima škole razgovarali smo sa direktoricom Sanelom Mesihović. Sanela Mesihovic


U novoj, 71. epizodi satiričkog trojca Onomatobleja poslušajte temat naslovljen "Frankenštajn iz našeg sokaka".Devojčice (Adriana Zaharijević)
Devojčice (Adriana Zaharijević)
Reakcija P.E.N. Centra u BiH povodom prekida emitovanja dramskog i dokumentarnog programa BHR1
Reakcija P.E.N. Centra u BiH povodom prekida emitovanja dramskog i dokumentarnog programa BHR1
Depresivni realizam (Julie Reshe)
Depresivni realizam (Julie Reshe)
163: Mala škola urbanizma: Senada Demirović-Habibija / Armina Pilav + Onomatobleja 131
163: Mala škola urbanizma: Senada Demirović-Habibija / Armina Pilav + Onomatobleja 131
Radio Študent civilizacijski je doseg - Potpiši peticiju podrške
Radio Študent civilizacijski je doseg - Potpiši peticiju podrške
RG97: Arhitektura beskonačnosti + Muzika pandemije 2020 + Pasivna agresija 42
RG97: Arhitektura beskonačnosti + Muzika pandemije 2020 + Pasivna agresija 42
Publikacija 'Rad i pandemija' Radničke solidarnosti iz Banjaluke i Fronta slobode iz Tuzle
Rad, pandemija i trka za imunitet (Damir Arsenijević)
Social Dilemma / Partizansko spomen groblje u Mostaru / VakcinABC
RG84: Social Dilemma / Partizansko groblje u Mostaru / Vaccinae
Svet je svakako trenutno u oseci ideja i energije, pa su formalne i institucionalizovane kulturne politike manje više parkirane na slepim...
Fond solidarnosti: Aleksandar Popović, Nezavisna kulturna scena Srbije, Beograd (Intervju)
RADIO ALERT: COVID-19, Bliski istok, Nagorno-Karabah / KOMEDIJA SA STAVOM: Nesha Bridges
RG82: COVID-19 na Bliskom istoku / Nesha Bridges
Osnovni cilj aplikacije je potaknuti učenike na fizičku aktivnost koristeći online aplikacije, a gdje će nastavnik imati uvid u fizičku akti
Život u vrijeme zaraze: Održavaj fizičku aktivnost uz pomoć aplikacije Rolla!
(post)COVIDARIUM-1984 predavanje na temu COVID-19 u sjeni bliskoistočnih konflikata održat će Semir Behram 1. 10. s početkom u 19 h na...
Semir Behram: Covid-19 u sjeni bliskoistočnih konflikata
Kako smo prelazili mostove u doba pandemije
Kako smo prelazili mostove u doba pandemije
Gatačko sivo goveče (Aleksa Vučković)
Gatačko sivo goveče (Aleksa Vučković)
'Doziva' (Azra Aksoj)
'Doziva' (Azra Aksoj)
Biljke u hercegovačkoj narodnoj tradiciji (Jovana Galić)
Biljke u hercegovačkoj narodnoj tradiciji (Jovana Galić)
Katuni: zaštitni znak Hercegovine (Milanka Kovačević)
Katuni: zaštitni znak Hercegovine (Milanka Kovačević)
Autentična hercegovačka kuća po kamenu se poznaje (Nikolija Bjelica)
Autentična hercegovačka kuća po kamenu se poznaje (Nikolija Bjelica)

AbrašRadio

OKC Abrašević

Alekse Šantića 25

88000 Mostar, BiH

+387 36 561 107

abrasradiomostar@gmail.com