• AbrašRadio

Drugo ime za slobodu 03/2019

Sedmični pregled sociokulturnih zbivanja - premijerno svakog ponedjeljka od 22 do 23 h na frekvencijama Radio Otvorena mreža - utorkom online.


Drugo ime za slobodu 069. donosi:


Drugi u nizu od tri radio dosijea Pravo na grad o komunalnom neredu u Mostaru. Komunalni nered u Mostaru začudo je problem o kojem se dugo šuti. Poslušajte šokantne činjenice o načinima krađe, varanja i obmanjivanja javnosti i građana. Gdje idu novci poreskih obveznika? Zašto je i kako nekadašnji najuredniji grad pretvoren u smetljište?


Protekli četvrtak u Pozorište Lutaka Mostar odigrana je premijera predstave Bajka o izgubljenom vremenu. Priča je to o dječaku Petji Mihajloviču Zubovu koji se od siline osjecanja svijeta i vremena pretvorio u starca, a radi se o adaptaciji teksta istoimene bajke ruskog pisca i dramatičara Evgenyja Schwartza. O procesu rada, dramatizaciji i adaptaciji te režiji ove iznimne predstave, kao i o suvremenom trenutku i budućnosti umjetnosti lutkarstva razgovarali smo s redateljicom Tamara Kucinovic.


Tu je i 55. Onomatobleja, sedmični pregled društvene realnosti. Ovoga puta pratimo sudski proces 'Grad Mostar protiv Zdene'.Okruglo izdanje #070 Drugo ime za slobodu je pred nama! Ove sedmice donosimo:


Treći u nizu od tri radio dosijea Pravo na grad o komunalnom neredu u Mostaru. Komunalni nered u Mostaru začudo je problem o kojem se dugo šuti. Poslušajte šokantne činjenice o načinima krađe, varanja i obmanjivanja javnosti i građana. Gdje idu novci poreskih obveznika? Zašto je i kako nekadašnji najuredniji grad pretvoren u smetljište?


U Abraševiću je protekle sedmice gostovao mladi književnik Stefan Simić. Prvu knjigu “Pustite nas” objavio je 2012. godine, drugu “Odjeci ljudskog” 2013, treću “Generacijama koje rastu bez poezije”, 2016 i “Rekoh… i olakšah dušu” 2019. Godine. Ovaj produktivni čovjek od pisma piše, nastupa, snima emisije, bori se i veruje u jedan novi svet, svet sa ljudskim licem. Za AbrašRadio otkrio je više o sebi i svojim budućim planovima.


Tu je i 56. Onomatobleja, mostarski komičarski trojac ovoga puta u izdanju 'Profesionalni Mostarac'.Drugo ime za slobodu #071 donosi:


Balet Mostar Arabesque učestvovao je na Dance World Cup kvalifikacijama održanim 9. i 10. marta u Zagrebu odakle su donijeli PUN KOFER IZVANREDNIH REZULTATA: PET ZLATNIH PEHARA I JEDAN SREBRNI u 6 grupnih koreografija u klasičnom baletu i modernom plesu. Bio je ovo povod da porazgovaramo sa voditeljicom Balet Mostar Arabesque, Arleta Cehic.


Hercegovina je geografska regija obilježena mediteranskom klimom. Pripada južnoeuropsko-mediteranskoj regiji koja je na globalnom nivou vrlo važna regionalna destinacija turista. Hercegovina zbog svojih prirodnih ljepota, istorijskih i kulturnih vrijednosti, te osobito pogodnih klimatskih uvjeta, posjeduje neizmjeran turistički potencijal. Na ovom malom prostoru stoljećima su se smjenjivale različite religije i kulture, koje su ostavile jedinstven pečat diverziteta i bogatstva, primamljiv turistima širom svijeta. O Turistički klaster Hercegovina u našem programu razgovaramo sa Stanislava Borovac.


Onomatobleja, 57. po redu, nosi naziv – Zgode i nezgode Omera i Ivora. Cenzori su ovaj put imali pune ruke posla. Autori Onomatobleje su: Luka Marijanović, Nikola Rončević i Omer Hodžić.Novo Drugo ime za slobodu! Donosimo:


Doživi avanturu i magičan svijet podzemlja, upoznaj ljepotu prirode iz druge perspektive. - "Mi smo dio zemlje - zemlja je dio nas." Tako glasi poziv za učešće u Speleološkoj školi koju i ovog proljeća sprema Speleološko društvo "HERCEG", Mostar. Sa Žana Marijanović, predsjednicom Speleološkog društva Mostar, razgovorao Semir Behram.


Novinari, urednici, pravnici i studenti okupili su se, 19. marta, na jednodnevnoj radionici u Mostaru čija je tema bila “Govor mržnje”, a koja je organizovana u okviru Programa osnaživanja nezavisnih medija – IMEP, koji sprovodi Centar za promociju civilnog društva i Otvorena mreža. Jednodnevna radionica imala je za cilj da potakne dijalog o slobodi izražavanja, govoru mržnje kao društveno neprihvatljivom javnom diskursu, standardima novinarskog izvještavanja, te razlikama između klevete i govora mržnje. Sa Slavisa Prorokom, voditeljem projekta, razgovarao Boris Filipić.


Tu je i 058. izdanje emisije Onomatobleja koja nam u goste dovodi Urbanog mrzitelja. S njim podug intervju načinio Ivor Terenca. Onomatobleju pripremili: Luka Marijanović i Nikola Rončević.Devojčice (Adriana Zaharijević)
Devojčice (Adriana Zaharijević)
Reakcija P.E.N. Centra u BiH povodom prekida emitovanja dramskog i dokumentarnog programa BHR1
Reakcija P.E.N. Centra u BiH povodom prekida emitovanja dramskog i dokumentarnog programa BHR1
Depresivni realizam (Julie Reshe)
Depresivni realizam (Julie Reshe)
163: Mala škola urbanizma: Senada Demirović-Habibija / Armina Pilav + Onomatobleja 131
163: Mala škola urbanizma: Senada Demirović-Habibija / Armina Pilav + Onomatobleja 131
Radio Študent civilizacijski je doseg - Potpiši peticiju podrške
Radio Študent civilizacijski je doseg - Potpiši peticiju podrške
RG97: Arhitektura beskonačnosti + Muzika pandemije 2020 + Pasivna agresija 42
RG97: Arhitektura beskonačnosti + Muzika pandemije 2020 + Pasivna agresija 42
Publikacija 'Rad i pandemija' Radničke solidarnosti iz Banjaluke i Fronta slobode iz Tuzle
Rad, pandemija i trka za imunitet (Damir Arsenijević)
Social Dilemma / Partizansko spomen groblje u Mostaru / VakcinABC
RG84: Social Dilemma / Partizansko groblje u Mostaru / Vaccinae
Svet je svakako trenutno u oseci ideja i energije, pa su formalne i institucionalizovane kulturne politike manje više parkirane na slepim...
Fond solidarnosti: Aleksandar Popović, Nezavisna kulturna scena Srbije, Beograd (Intervju)
RADIO ALERT: COVID-19, Bliski istok, Nagorno-Karabah / KOMEDIJA SA STAVOM: Nesha Bridges
RG82: COVID-19 na Bliskom istoku / Nesha Bridges
Osnovni cilj aplikacije je potaknuti učenike na fizičku aktivnost koristeći online aplikacije, a gdje će nastavnik imati uvid u fizičku akti
Život u vrijeme zaraze: Održavaj fizičku aktivnost uz pomoć aplikacije Rolla!
(post)COVIDARIUM-1984 predavanje na temu COVID-19 u sjeni bliskoistočnih konflikata održat će Semir Behram 1. 10. s početkom u 19 h na...
Semir Behram: Covid-19 u sjeni bliskoistočnih konflikata
Kako smo prelazili mostove u doba pandemije
Kako smo prelazili mostove u doba pandemije
Gatačko sivo goveče (Aleksa Vučković)
Gatačko sivo goveče (Aleksa Vučković)
'Doziva' (Azra Aksoj)
'Doziva' (Azra Aksoj)
Biljke u hercegovačkoj narodnoj tradiciji (Jovana Galić)
Biljke u hercegovačkoj narodnoj tradiciji (Jovana Galić)
Katuni: zaštitni znak Hercegovine (Milanka Kovačević)
Katuni: zaštitni znak Hercegovine (Milanka Kovačević)
Autentična hercegovačka kuća po kamenu se poznaje (Nikolija Bjelica)
Autentična hercegovačka kuća po kamenu se poznaje (Nikolija Bjelica)

AbrašRadio

OKC Abrašević

Alekse Šantića 25

88000 Mostar, BiH

+387 36 561 107

abrasradiomostar@gmail.com