• AbrašRadio

Drugo ime za slobodu 02/2019

Sedmični pregled sociokulturnih zbivanja - premijerno svakog ponedjeljka od 22 do 23 h na frekvencijama Radio Otvorena mreža - utorkom online.


#065 izdanje Drugo ime za slobodu donosi:


Intervju s Vojko Vrućina povodom rasprodanog koncerta u OKC Abrašević proteklog vikenda. A najavljena je i skora repriza!


Crustalno Jasno, mostarski crust punk duo nedavno se našao na split izdanju zajedno sa, između ostalih , legendarnim Agathoclesom. Poslušajte šta donosi 'The More Laws, the Less Justice'


Protekle sedmice održan je i Šantićev festival djece pjesnika i to 6. po redu, u organizaciji Spkd Prosvjeta Mostar. Direktor festivala Goran Kosanic rekao nam je više.


Tu je, naravno i nova, 51. po redu Onomatobleja. Ovoga puta u epizodi Serafinski Centralni Komitet.Drugo ime za slobodu #066 donosi:


Mostarski bend Tale Quale proteklog vikenda koncertno je predstavio svoje novo ime - Peg Puff. Kakve su još novosti u ovoj odnedavno četvorki, kakve planove imaju za skoru budućnost za AbrašRadio otkriva nam ritam sekcija Mirza Alendar i Tarik Guzin.


Interesantan projekt odvija se u Puli. Rezidencija Pionirski Dom međunarodna je platforma nastala iz impulsa za stvaranjem novih kulturnih suradnji u regionu, ali i šire, a cijelu priču započeo je nagrađivani producent Edi Cukerić.

Rezidencija Pionirskog doma zamišljena je kao nezavistan i otvoren kreativni radni prostor za muzičare, umjetnike i pjesnike različitih žanrova koji ima za polučiti nove umjetničke materijale, a od čije prodaje je namjenjena kupovina muzičkih instrumenata Dječjem domu Pula.


Na prvom izdanju, svoj pjesnik-muzičar rezident doprinos dao je Aleksandar Stojković iz legendarnog Goribora, a na drugom, najsvježijem uratku, jedan Mostarac, naime Mario Knezovic iz benda Zoster. Povodom čega smo ga kontaktirali u Zagreb.


Protekle sedmice u Abraševiću krenule su opet i večeri stand up komedije. U Mostaru je gostovao banjalučki stand up komičar Dušan Jokić - stand up, a u goste su ga primili i naši dežurni izvjestitelji društvenih gibanja, trojac Onomatobleja u svom 52. izdanju.
#067 izdanje Drugo ime za slobodu donosi:


U Trebinju je 15.-17. februara finaliziran projekt Storytellinga. Održan je ostatak radionica, te su prezentirani radovi učesnika. Učestvovali su srednjoškolci iz 5 hercegovačkih gradova: Trebinje, Stolac, Nevesinje, Čapljina i Mostar.


Za nas program govore koordinatori projekta: Nedeljka Neška Ilijić, Stanislava Borovac i Ronald Panza. Mladi iz hercegovačkih gradova učesnika u projektu govore o za njih novom načinu prezentiranja rodnih gradova i Hercegovine.


A tu je, dakako, i nova Onomatobleja, te njen 53.po redu pregled društvenih zbivanja.
U izdanju 068 emisije Drugo ime za slobodu poslušajte:


Prvi u nizu od tri radio dosijea Pravo na grad o komunalnom neredu u Mostaru. Komunalni nered u Mostaru začudo je problem o kojem se dugo šuti. Poslušajte šokantne činjenice o načinima krađe, varanja i obmanjivanja javnosti i građana. Gdje idu novci poreskih obveznika? Zašto je i kako nekadašnji najuredniji grad pretvoren u smetljište?


Protekle sedmice u Abraševiću je nastupio slovenski sastav Haiku Garden. Shoegaze, noise, post-punk neki su od opisnih žanrovskih tagova ovog benda, a Ronald Panza je saznao više.


Tu je i 54. Onomatobleja, sedmični pregled društvene realnosti. Ovoga puta trojac proklamira 'Ne daj se majko'.RG81: Manifest: Sivo na sivom / The Rider, Chloe Zhao / Otih, Francisco Gringo, Sivilo
RG81: Manifest: Sivo na sivom / The Rider, Chloe Zhao / Otih, Francisco Gringo, Sivilo
Život u vrijeme zaraze: Mostarska liska 2020
Život u vrijeme zaraze: Mostarska liska 2020
147: Deponija Uborak (prvi dio) / Onomatobleja 121
147: Deponija Uborak (prvi dio) / Onomatobleja 121
Odlaganje otpada u Mostaru: Deponija Uborak (1. dio)
Odlaganje otpada u Mostaru: Deponija Uborak (1. dio)
RG80: Adi Fejzić / Blade Runner / Pasivna agresija
RG80: Adi Fejzić / Blade Runner / Pasivna agresija
146: Street Arts Festival / Mala planinarska škola 2020 / Onomatobleja
146: Street Arts Festival / Mala planinarska škola 2020 / Onomatobleja
Jugoslovenski modernizam u Africi (Kristina Bradara)
Jugoslovenski modernizam u Africi (Kristina Bradara)
RG79: Jugoslavija: Afrika / Never Rarely Sometimes Always / Virus, naš saveznik (II)
RG79: Jugoslavija: Afrika / Never Rarely Sometimes Always / Virus, naš saveznik (II)
Izložba 'Industrijalizacija u toku'
Izložba 'Industrijalizacija u toku'

AbrašRadio

OKC Abrašević

Alekse Šantića 25

88000 Mostar, BiH

+387 36 561 107

abrasradiomostar@gmail.com

  • mixcloud-og
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Twitter Social Icon