• AbrašRadio

Drugo ime za slobodu 01/2019

Sedmični pregled sociokulturnih zbivanja - premijerno svakog ponedjeljka od 22 do 23 h na frekvencijama Radio Otvorena mreža - utorkom online.


61. izdanje 'Drugo ime za slobodu' donosi:


UWC, Koledž Ujedinjenog svijeta poziva učenike drugog razreda srednjih škola u BiH da apliciraju za stipendije koje ova škola nudi u školskoj godini 2019/2020. Nacionalni komitet BiH na raspolaganje stavlja 30 stipendija. Detaljnije o ponudi i samoj aplikaciji razgovarali smo s Adlom Velagić-Ćurić.


U sarajevskom Kino Meeting Point prikazan je film 'Diverzanti', te tako obilježen 92. rođendan jednog od najznačajnijih bh filmaša Hajrudina Šibe Krvavca. O Šibi, ali i monografiji koja je o njemu ovim povodom također objavljena s Nebojša Jovanović razgovarao Ronald Panza.


Tu je i redovni pregled društvene zbilje trojca Onomatobleja. I to u njihovom 47. izdanju.62. Drugo ime za slobodu donosi:


U Narodno pozorište Mostar premijerno je izvedena predstava Premijera: "Alfa beta" autora Teda Whiteheada. Tekst istražuje problem ljudske otuđenosti kao univerzalnog stanja. Ovom prilikom razgovarali smo s glumcima Fatima Mima Kazazic i Sasa Orucevic, koji potpisuje i režiju.


TAZ #2 - Posljednji Pozdrav Adiju Lukovcu umjetnički je događaj posvećen bogatom nasljeđu i opusu ovog preranog otišlog muzičara.

Event je fokusiran na muziku i performans i to u prvom dijelu posvećen ostavštini umjetničkih projekata Adi Lukovac i Ornamenti, a u drugom improvizacijskoj jam sesiji aktualne sarajevske scene. Više o ovom susretu za AbrašRadio govori Nedim Zlatar.


Tu je naravno i sedmični pregled društvenopolitičkih perturbacija iz vizure satiričkog trojca Onomatobleja, 48. po redu.U izdanju #063 Drugo ime za slobodu mnoštvo muzičkih novosti:

Vojko Vrućina trenutno je jedan od najpopularnijih repera u regionu. Ranije poznat kao član grupa Dječaci i Kiša metaka, protekle godine izbacio je i solo album 'Vojko'. Razgovarali smo o albumu, suradnjama, planovima. Povod razgovora svakako je i Vojkov skori nastup u OKC Abrašević i to 2. 2. Vojko V @OKC Abrašević Album 'Lume' svojevrsno je remek-djelo. Putovanje je to kroz bogatstvo muzičkih tradicija, sevdalinke, starogradske pjesme, sefardske, romske muzike uz niz autorskih kompozicija. Lume je plod suradnje dva unikatna umjetnička senzibiliteta Jelena Milusic(Barimatango), te Merima Ključo. Na albumu su vrijedno radile kroz cijelu godinu, a u novembru ga objavljuje Croatia Records. Jelena nam je otkrila više.

Novina na mostarskoj sceni je DJ i muzički producent Lamian koji je protekle sedmice u Abraševiću promovirao svoj novi uradak pod nazivom 'Kingdoms'. Za AbrašRadio govori o utiscima s promocije, svojim muzičkim utjecajima, kao i suradnjama koje je ostvario na novom materijalu.

Hazard Collective sarajevska je grupa entuzijasta koja radi na promociji industrial techno žanra u Sarajevu, ali i BiH. Povod razgovora najava je skorog gostovanja DJ-a i producenta Scalameriya.

Tu je i sedmični pregled društvenopolitičkih zbivanja trojca Onomatobleja. Pala je tužba protiv izvjesnog gradonačelnika, pa su Blejci odradili 'Slučajnu anketu' s građanima Mostara.Novo Drugo ime za slobodu, 64. po redu je pred nama i donosi:


Gradski orkestar Stolac postoji od 1931. i jedna je od zanimljivijih hercegovačkih priča. Impresivan rad i entuzijazam za muziku i druženje ove raznogeneracijske skupine ljudi inspirirale su dokumentarni film nastao u produkciji Futura.ba, a čiju režiju potpisuje Marin Bago.

U Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru protekle sedmice upriličena je premijerna projekcija filma, pa smo ovom prigodom saznali više.


Danilo Danko Pravica (1949.-2015.) mostarski je slikar kojemu je u protekli četvrtak prvom posthumnom izložbom u Galerija Aluminij odana posebna počast. Likovna publika imala je priliku vidjeti sukus njegovog rada, ali i nova, ranije neizlagana djela. Na izložbi su radili Danijela Ucović i Ivan Vukoja, a sugovornik nam je bio direktor Galerije Aluminij Darko Juka.


Tu je i mostarski satirični trojac Onomatobleja i to u svom jubilarnom 50. ruhu. Naš sedmični pregled društvenoekonomskih zbivanja u zemlji ovoga puta o entitetskom nazivlju kroz rap battle takmičenje.Devojčice (Adriana Zaharijević)
Devojčice (Adriana Zaharijević)
Reakcija P.E.N. Centra u BiH povodom prekida emitovanja dramskog i dokumentarnog programa BHR1
Reakcija P.E.N. Centra u BiH povodom prekida emitovanja dramskog i dokumentarnog programa BHR1
Depresivni realizam (Julie Reshe)
Depresivni realizam (Julie Reshe)
163: Mala škola urbanizma: Senada Demirović-Habibija / Armina Pilav + Onomatobleja 131
163: Mala škola urbanizma: Senada Demirović-Habibija / Armina Pilav + Onomatobleja 131
Radio Študent civilizacijski je doseg - Potpiši peticiju podrške
Radio Študent civilizacijski je doseg - Potpiši peticiju podrške
RG97: Arhitektura beskonačnosti + Muzika pandemije 2020 + Pasivna agresija 42
RG97: Arhitektura beskonačnosti + Muzika pandemije 2020 + Pasivna agresija 42
Publikacija 'Rad i pandemija' Radničke solidarnosti iz Banjaluke i Fronta slobode iz Tuzle
Rad, pandemija i trka za imunitet (Damir Arsenijević)
Social Dilemma / Partizansko spomen groblje u Mostaru / VakcinABC
RG84: Social Dilemma / Partizansko groblje u Mostaru / Vaccinae
Svet je svakako trenutno u oseci ideja i energije, pa su formalne i institucionalizovane kulturne politike manje više parkirane na slepim...
Fond solidarnosti: Aleksandar Popović, Nezavisna kulturna scena Srbije, Beograd (Intervju)
RADIO ALERT: COVID-19, Bliski istok, Nagorno-Karabah / KOMEDIJA SA STAVOM: Nesha Bridges
RG82: COVID-19 na Bliskom istoku / Nesha Bridges
Osnovni cilj aplikacije je potaknuti učenike na fizičku aktivnost koristeći online aplikacije, a gdje će nastavnik imati uvid u fizičku akti
Život u vrijeme zaraze: Održavaj fizičku aktivnost uz pomoć aplikacije Rolla!
(post)COVIDARIUM-1984 predavanje na temu COVID-19 u sjeni bliskoistočnih konflikata održat će Semir Behram 1. 10. s početkom u 19 h na...
Semir Behram: Covid-19 u sjeni bliskoistočnih konflikata
Kako smo prelazili mostove u doba pandemije
Kako smo prelazili mostove u doba pandemije
Gatačko sivo goveče (Aleksa Vučković)
Gatačko sivo goveče (Aleksa Vučković)
'Doziva' (Azra Aksoj)
'Doziva' (Azra Aksoj)
Biljke u hercegovačkoj narodnoj tradiciji (Jovana Galić)
Biljke u hercegovačkoj narodnoj tradiciji (Jovana Galić)
Katuni: zaštitni znak Hercegovine (Milanka Kovačević)
Katuni: zaštitni znak Hercegovine (Milanka Kovačević)
Autentična hercegovačka kuća po kamenu se poznaje (Nikolija Bjelica)
Autentična hercegovačka kuća po kamenu se poznaje (Nikolija Bjelica)

AbrašRadio

OKC Abrašević

Alekse Šantića 25

88000 Mostar, BiH

+387 36 561 107

abrasradiomostar@gmail.com