• AbrašRadio

Drugo ime za slobodu 01/2019

Sedmični pregled sociokulturnih zbivanja - premijerno svakog ponedjeljka od 22 do 23 h na frekvencijama Radio Otvorena mreža - utorkom online.


61. izdanje 'Drugo ime za slobodu' donosi:


UWC, Koledž Ujedinjenog svijeta poziva učenike drugog razreda srednjih škola u BiH da apliciraju za stipendije koje ova škola nudi u školskoj godini 2019/2020. Nacionalni komitet BiH na raspolaganje stavlja 30 stipendija. Detaljnije o ponudi i samoj aplikaciji razgovarali smo s Adlom Velagić-Ćurić.


U sarajevskom Kino Meeting Point prikazan je film 'Diverzanti', te tako obilježen 92. rođendan jednog od najznačajnijih bh filmaša Hajrudina Šibe Krvavca. O Šibi, ali i monografiji koja je o njemu ovim povodom također objavljena s Nebojša Jovanović razgovarao Ronald Panza.


Tu je i redovni pregled društvene zbilje trojca Onomatobleja. I to u njihovom 47. izdanju.62. Drugo ime za slobodu donosi:


U Narodno pozorište Mostar premijerno je izvedena predstava Premijera: "Alfa beta" autora Teda Whiteheada. Tekst istražuje problem ljudske otuđenosti kao univerzalnog stanja. Ovom prilikom razgovarali smo s glumcima Fatima Mima Kazazic i Sasa Orucevic, koji potpisuje i režiju.


TAZ #2 - Posljednji Pozdrav Adiju Lukovcu umjetnički je događaj posvećen bogatom nasljeđu i opusu ovog preranog otišlog muzičara.

Event je fokusiran na muziku i performans i to u prvom dijelu posvećen ostavštini umjetničkih projekata Adi Lukovac i Ornamenti, a u drugom improvizacijskoj jam sesiji aktualne sarajevske scene. Više o ovom susretu za AbrašRadio govori Nedim Zlatar.


Tu je naravno i sedmični pregled društvenopolitičkih perturbacija iz vizure satiričkog trojca Onomatobleja, 48. po redu.U izdanju #063 Drugo ime za slobodu mnoštvo muzičkih novosti:

Vojko Vrućina trenutno je jedan od najpopularnijih repera u regionu. Ranije poznat kao član grupa Dječaci i Kiša metaka, protekle godine izbacio je i solo album 'Vojko'. Razgovarali smo o albumu, suradnjama, planovima. Povod razgovora svakako je i Vojkov skori nastup u OKC Abrašević i to 2. 2. Vojko V @OKC Abrašević Album 'Lume' svojevrsno je remek-djelo. Putovanje je to kroz bogatstvo muzičkih tradicija, sevdalinke, starogradske pjesme, sefardske, romske muzike uz niz autorskih kompozicija. Lume je plod suradnje dva unikatna umjetnička senzibiliteta Jelena Milusic(Barimatango), te Merima Ključo. Na albumu su vrijedno radile kroz cijelu godinu, a u novembru ga objavljuje Croatia Records. Jelena nam je otkrila više.

Novina na mostarskoj sceni je DJ i muzički producent Lamian koji je protekle sedmice u Abraševiću promovirao svoj novi uradak pod nazivom 'Kingdoms'. Za AbrašRadio govori o utiscima s promocije, svojim muzičkim utjecajima, kao i suradnjama koje je ostvario na novom materijalu.

Hazard Collective sarajevska je grupa entuzijasta koja radi na promociji industrial techno žanra u Sarajevu, ali i BiH. Povod razgovora najava je skorog gostovanja DJ-a i producenta Scalameriya.

Tu je i sedmični pregled društvenopolitičkih zbivanja trojca Onomatobleja. Pala je tužba protiv izvjesnog gradonačelnika, pa su Blejci odradili 'Slučajnu anketu' s građanima Mostara.Novo Drugo ime za slobodu, 64. po redu je pred nama i donosi:


Gradski orkestar Stolac postoji od 1931. i jedna je od zanimljivijih hercegovačkih priča. Impresivan rad i entuzijazam za muziku i druženje ove raznogeneracijske skupine ljudi inspirirale su dokumentarni film nastao u produkciji Futura.ba, a čiju režiju potpisuje Marin Bago.

U Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru protekle sedmice upriličena je premijerna projekcija filma, pa smo ovom prigodom saznali više.


Danilo Danko Pravica (1949.-2015.) mostarski je slikar kojemu je u protekli četvrtak prvom posthumnom izložbom u Galerija Aluminij odana posebna počast. Likovna publika imala je priliku vidjeti sukus njegovog rada, ali i nova, ranije neizlagana djela. Na izložbi su radili Danijela Ucović i Ivan Vukoja, a sugovornik nam je bio direktor Galerije Aluminij Darko Juka.


Tu je i mostarski satirični trojac Onomatobleja i to u svom jubilarnom 50. ruhu. Naš sedmični pregled društvenoekonomskih zbivanja u zemlji ovoga puta o entitetskom nazivlju kroz rap battle takmičenje.2 views
174: Crustalno Jasno + Tarantula Comic Store + Onomatobleja  142
174: Crustalno Jasno + Tarantula Comic Store + Onomatobleja 142
173: Vakcinacija u Mostaru + Klub knjige Ivo Andrić + Onomatobleja 141
173: Vakcinacija u Mostaru + Klub knjige Ivo Andrić + Onomatobleja 141
172: Adriatic Outdoor Adventure + Arhitekt Ivo + Onomatobleja 140
172: Adriatic Outdoor Adventure + Arhitekt Ivo + Onomatobleja 140
171: (Ne)nabavka vakcina + Rekordi bez bazena + Onomatobleja 139
171: (Ne)nabavka vakcina + Rekordi bez bazena + Onomatobleja 139
170: Mapa Uborak na našim ulicama + Časopis INSAM + Onomatobleja 138
170: Mapa Uborak na našim ulicama + Časopis INSAM + Onomatobleja 138
169: Florijan Mićković (1935-2021) + Toxic Lands - Ekologije budućnosti + Onomatobleja 137
169: Florijan Mićković (1935-2021) + Toxic Lands - Ekologije budućnosti + Onomatobleja 137
▶ EPP Radio Café: Pregled financijskih inovacija / Vladimir Ćorić
▶ Komedija sa stavom: Haris Hodžić / Omer Hodžić
RG109: Pregled financijskih tehnoloških inovacija + Haris Hodžić
Radio Geometrija 108: Kritički zabavnik, Ronald Panza / Balkan eksces, Luka Marijanović
RG108: Naša Evropa, Adam Zagajewski + Nemeček, Majkan, Paranojevi, Bolesna Štenad, Žulj
ABC protiv 123 / Boris Filipić +
Poeziju na štrikove / Anita Pajević + Pasivna agresija / Nikola Rončević
RG107: Terminator protiv Avatara + Šima Majić + Pasivna agresija 45
Radio Alert, Semir Behram / Balkan eksces, Luka Marijanović
RG106: 10 godina građanskog rata u Siriji + Šiza, KK Street Bangers, Crustalno Jasno
105. izdanje programa Radio Geometrija: Zamisli grad, Kristina Bradara / Komedija sa stavom, Omer Hodžić
RG105: Who Dares Wins, Alan Yentob + Sanjin Ćorić
104. izdanje programa Radio Geometrija: Poeziju na štrikove (Anita Pajević) + EPP Radio Cafe (Vladimir Ćorić)
RG104: Anđela Pendić + Religija dataizma
Naša Evropa (Adam Zagajewski)
Naša Evropa (Adam Zagajewski)
Terminator protiv Avatara: Bilješke o akceleracionizmu (Mark Fisher)
Terminator protiv Avatara: Bilješke o akceleracionizmu (Mark Fisher)
Adam Zagajewski: Primum vivere deinde philosophari (Intervju)
Adam Zagajewski: Primum vivere deinde philosophari (Intervju)
Hemisferalnost pjesništva Anđele Pendić
Hemisferalnost pjesništva Anđele Pendić
Quo Vadis, Aida? (Ronald Panza)
Quo Vadis, Aida? (Ronald Panza)
Manifest urbanog kanibalizma, Matteo Pasquinelli i Wietske Maas
Manifest urbanog kanibalizma, Matteo Pasquinelli i Wietske Maas

AbrašRadio

OKC Abrašević

Alekse Šantića 25

88000 Mostar, BiH

+387 36 561 107

abrasradiomostar@gmail.com