Boy Harsher - Careful (2019), Nude Inc.


Prošle su tri godine od kad je massachusettski synthpop duo Boy Harsher izbacio svoj prvi full length album ‘Yr Body is Nothing’ za kuću DKA. Svoju psihotičnu minimalističku darkwave priču pod naslovom ‘Careful’ ove godine su nastavili kroz svoju vlastitu novoosnovanu izdavačku kuću Nude Inc.

‘Careful’ u deset novih kompozicija ‘oprezno’ raspiruje emotivne iskre ranijeg materijala, istovremenu utučenost i ekstatičnost, sviranu kroz baršunasto mračnjaštvo EBM-a i synthpopa. Zvuk albuma također je u odnosu na prethodnika nekoliko arpova i kickova bliži slušatelju.


Boy Harsher nastali su 2013. godine kao Teen Dreamz. Bila je to kombinacija proznog materijala Jae Matthews i elektronske instrumentalne pratnje Augustusa Mullera, tada studenata filma u Savanni u državi Georgia. Romantični muzički par danas poznatiji kao Boy Harsher izrastao je u jedan je od zanimljivijih pupoljaka minimalnog vala suvremene elektronske muzike. Ovaj umjetnički sublimat nastao je iz zajedničke sklonosti ka ekstremnim emocijama, muzici, knjigama, te kako je ranije spomenuto, filmu. Svoju umjetničku saradnju više puta su uspoređivali s filmom ‘Lost Highway’ Davida Lyncha, aludirajući na onirički, nervozni i pohotni ambijent svoje repetitivne tamnosanjarske muzičke simbioze. Industrijski štih Boy Harsher utjecaj je elektronskih heroja 70-ih i 80-ih godina poput DAF, Sleep Chamber i Suicide.

Goth baština osamdesetih sintetizirana je u minimalan elektronski instrumentarij i narkotičku melanholičnu atmosferu. Bassovi su tajnoviti, podmukli, znojni, akordi ledeni i hipnotični, kickovi plesni. Eterična i omamljujuća boja glasa evocira čitav spektar ekstremnih emocija Mathews iskazuje žalost, pohotu i želju za nestajanjem kroz mutan i snen vokalni koktel. Lirički ona doziva, voli, žudi, boluje, nestaje, krvari. Ledena vatra, hedonizam, omrza.


Nakon uvodnih tromih bassova i mutne invokacije Matthewsove na ‘Keep Riding’ album rastvara prvi? singl s albuma ‘Face the Fire’. Face the Fire je upravo plamteća traka koja se od pjesama koje slijede ipak ističe izvjesnom himničnošću. Iako su ‘LA’ i kasnije ‘Tears također brzo pamtljiveSmrt očuha, majčina demencija, narušen partnerski odnos, sve krhkosti i problemi kroz koje je prošla protekli period, bili su humus za priču za ‘Careful’, kako kaže sama Matthews. .  The Look You Gave (Jerry) upravo je priča je o njenom preminulom očuhu. Također pjesma koja ponešto odudara rugajućim melodijama koje na momente uho prisjećaju na neke ranije stvari The Knife i Trust. Fluidne pop dionice na Careful povremeno se smrzavaju u potpuno ambijentalne teksture gajene želje za nestajanjem, kao što je to na ‘Crush’ ili pred sami kraj na naslovnoj ‘Careful’. Interesantno je da se pjesme s Careful, uzimajući u obzir karakterističnost Boy Harsher zvuka, mogu zamisliti smještene na plejlistama različitih ukusa i muzičkih krugova.


- Aleš L.


Lista pjesama;


01 Keep Driving 02 Face the Fire 03 Fate 04 LA 05 Come Closer 06 The Look You Gave (Jerry) 07 Tears 08 Crush 09 Lost 10 Careful
0 Careful

140: Izbori u Mostaru: Marin Bago / Blues u Abraševiću: Anja Rikalo / Onomatobleja 115

140: Izbori u Mostaru: Marin Bago / Blues u Abraševiću: Anja Rikalo / Onomatobleja 115

Drugo ime za slobodu 140: Izbori u Mostaru: Marin Bago / Blues u Abraševiću: Anja Rikalo / Onomatobleja 115

Mostogradnja: Skrivene priče Hercegovine

Mostogradnja: Skrivene priče Hercegovine

Projekt 'MOCTOBI XERCEGOVINE' 2020

KULTURA POSLIJE: Nora Krstulović (Intervju)

KULTURA POSLIJE: Nora Krstulović (Intervju)

KULTURA POSLIJE: Nora Krstulović (Intervju) / Ronald Panza

Damir Arsenijević: Ekološko nasilje ima istu logiku kao ratno

Damir Arsenijević: Ekološko nasilje ima istu logiku kao ratno

Damir Arsenijević, pokretač tuzlanske radne grupe “Zemlja, voda, zrak” (Intervju)

RG73: Una Bauer / Vertigo: Kosa / Manifest nove normalnosti

RG73: Una Bauer / Vertigo: Kosa / Manifest nove normalnosti

KRITIČKI ZABAVNIK: Una Bauer I VERTIGO: Kosa (1979) I ABC PROTIV 123: Manifest za novu normalnost

139: Tavla turnir u Starom gradu / Bh. Povorka ponosa II / Onomatobleja

139: Tavla turnir u Starom gradu / Bh. Povorka ponosa II / Onomatobleja

Tavla turnir u Starom gradu / Semir Behram I Branko Ćulibrk: Druga Bh Povorka ponosa - Nije život četiri zida / Boris Filipić I Onomatobleja

black background

AbrašRadio

OKC Abrašević

Alekse Šantića 25

88000 Mostar, BiH

+387 36 561 107

abrasradiomostar@gmail.com

  • mixcloud-og
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Twitter Social Icon