Autentična hercegovačka kuća po kamenu se poznaje (Nikolija Bjelica)

Muzički centar Pavarotti organizirao je festival Mixart koji je, kao mu samo ime govori, mješavina triju umjetnosti – likovne, muzičke i filmske.

U muzičkom dijelu programa predstavljen je prvi nastup nove grupe Atille Aksoja, Ivana Kovačevića i Igora Jovanovića Lijep ljepši najljepši, koja donosi konačno malo više svježeg urbanog vjetra u mostarsku svakodnevicu. U filmskom dijelu koji je zasad bio revijalnog karaktera, predstavljeno je pet kratkih filmova, među kojima su većina bili pobjednici filmskih festivala. Od njih vrijedi izdvojiti filmove naših sugrađanki Karmen Obrdalj i Alete Rajič. Likovni dio festivala ispunila je zajednička izložba Tajme Guzin i gosta iz Dubrovnika Igora Hajdarhodžića pod nazivom ‘Moj san, njegova java’.

O dvodnevnom izdanju festivala koji kako sami kažu ima za cilj da podstakne veći interes za kulturu i osnaživanje umjetničke scene, kao i o posebnim mjerama organizacije u vrijeme pandemije Covid-19, razgovarali smo s direktoricom Pavarottija, Tajmom Guzin.

Ugostili smo i psihologa Marka Romića. Marko je bio nezavisni vijećnik u posljednjem sazivu Gradskog vijeća Mostara. Bila je ovo prilika da se zajedno sa gostom prisjetimo kako je Vijeće tih godina funkcioniralo, kako je došlo do njegovog raspuštanja, kako nekadašnji vijećnik ocjenjuje rad gradonačelnika Bešlića, te raspisivanje, nakon punih 12 godina, izbora u Mostaru. Razgovor je premijerno emitiran u TV programu “U našem društvu…”.

Poslušaj: