5 muzičkih novina iz mostarskog karantinaObzirom da ćemo svirke i koncerte, barem u njihovoj formi iz vremena prije pandemije još sačekati, muzičari će, po svemu sudeći, biti među posljednjima koji će se u potpunosti moći vratiti na svoj posao.


Društvene mreže, tehnologija i digitalna inventivnost izvođača pobrinuli su se, pak, da nam u kolektivnom digitalnom karantinu muzike ne manjka.


Svjedočimo nizu uspješnih online koncertnih dešavanja u regionu, a nova izdanja se pojavljuju jednakom, ako ne i većom parom, zarazi u inat.


Za ovaj kutak nas je zanimalo šta se to sve novo skuhalo u karantinu u centru Hercegovine.


Slijedi pet komada najsvježijih izdanja s mostarske muzičke scene.


BRAINSWITCH - 'Bow Down to the Sun'Prošlo je pet godina od prvijenca 'And the World Will Sleep' psihodelične post metal petorke Brainswitch. Novi album 'Sun Worship Kingdom' ugledao je sunce dana netom pred početak karantina. Radi se o konceptualnom uratku posvećenom utopizmu jedne generacije stasale u distopijskom okruženju.


Sniman je na nekoliko lokacija u Mostaru, miksao ga je Mario Quintero iz njujorškog benda Spotlights, a master potpisuje James Plotkin. Ovim albumom bend je postao i član porodice izdavačke kuće Geenger Records.


'Bow Down to the Sun' je četvrti singl po redu skinut sa 'Sun Worship Kingdom', ujedno i prva pjesma nastala u ovom ciklusu, te svojevrsna himna cijelog novog materijala. Na pjesmi gostuje Dječji zbor Muzičkog centra Pavarotti.


Spot koji je sniman tek par dana pred karantin potpisuje gitarista Goran Tiro.


Brainswitch čine: Pjevač Adam Krešić, gitaristi Goran Tiro i Adnan Karadža, Višeslav Lučić na basu, te Zlatko Drljević na bubnjevima.


MAK KALEM - 'My Gift to All Mothers''My Gift to All Mothers', novi singl mostarskog kantautora Maka Kalema izašao je na Majčin dan, 10. maja. Pjesma je uzeta s njegovog najnovijeg albuma 'Ludus' iz 2019. godine, te je, prema riječima autora, poklon svim majkama širom svijeta, kojima je ovim putem želio odati svoje poštovanje.


Album 'Sapere Aude' Mak je objavio još 2014. godine, tada s bendom Jester's Play, dok je 'Ludus' njegovo prvo samostalno izdanje.


'Ludus' je snimljen u Zagrebu prošle godine, a producirao ga je Srđan Sekulović Skansi (Lemon Production, NLO Studio).


Za spot 'My Gift to All Mothers' zaslužan je Tvrtko aka Vidokk Visuals.


F.M. PROJECT - 'Ti'F.M. Project je nezavisni glazbeni podvig nastao 2015. godine iza kojeg stoji kantautor Feđa Ibrulj.

'Ti' je njegov četvrti po redu singl, a koji ujedno najavljuje i album prvijenac obećan za kraj godine. Kako sam pjevač kaže, radi se o glam pop rock numeri.


Pjesma je snimana, miksana i masterirana u Kragujevcu, a produkciju potpisuje Stefan Kovačević (Blacksmith Studio), koji je s Feđom stvar i odsvirao.


Za spot su zaslužni Samir Zagorčić i Steve Skakić Svita (poznatiji kao Oliwud), a donosi Feđine snimke s prošlogodišnjeg odmora u Austriji i Italiji.


CRUSTALNO JASNO - 'Sindrom Ivice Kičmanovića' (EP)Crustalno Jasno je crust punk duo koji čine Nikola Rončević na bubnjevima i Luka Marijanović na basu i vokalu. Pojedinačno ih možda znate i iz naših radijskih emisija Balkan eksces i Pasivna agresija, a čine i 2/3 satiričnog programa Onomatobleja.


Mini EP izdanje 'Sindrom Ivice Kičmanovića' donosi tri nove stvari, za koje kažu da zvuče dosta drugačije od onoga što su do sada radili, te najavljuje njihov ovogodišnji full length album.


EP je sniman u Mostar Rock School DK studiju u Muzičkom centru Pavarotti, a miks i master potpisuje Marin Bošnjak.


PIKOVA DAMA - 'Tamo iznad Neretve''Tamo iznad Neretve' je pjesma nastala kao znak podrške sugrađanima u ova teška i čudna vremena borbe protiv virusa, ali i svima kojima muzika osvjetljava dušu kad je teško.


Pikova Dama je hard rock petorka okupljena prošle godine u želji za povratkom ovog žanra na scenu.

Ovim karantinskim unplugged uratkom balansiraju između bluesa i pop-rocka.


Bend čine muzičari koji, kako sami kažu, 'imaju dovoljno kilometara iza sebe', a to su pjevač Damir Dado Sejdievski, gitaristi Adis Gušić Gule i Feđa Ibrulj, bubnjar Jasmir Slijepćević Boske, te basista Mili Tiro.


Za ton se pobrinuo Sead Zaklan, a spot potpisuje Senad Kajić.


Bend trenutno radi na svom prvom albumu.


Znate za novu muziku iz Mostara, a mi smo je ovdje propustili spomenuti? Pišite nam u komentarima ili nam pošaljite više informacija na abrasradiomostar@gmail.com.


Boris Filipić, AbrašRadio

194 views
Sa svog prozora vidim bijelu murvu, drvo koje me fascinira i koje je bilo jedan od razloga zašto sam se uselila ovdje. Murva je darežljiva b
Prozor (Olga Tokarczuk)
Početkom ljeta 2019. godine Mostar gubi još jednog privrednog giganta, Preduzeće Aluminij. Urušena je cijela struktura industrijskog...
Ukradeno dvorište (Husein Oručević)
Husein Oručević, Nermin Bise: Po čijim notama su svirale sudije, ko je davao naloge sudijama i za kakve beneficije da se regularnost prve...
Velež - Mafija 1:0 (Husein Oručević, Nermin Bise)
Sa većom entropijom veća je, dakle, i distribucija utjecaja. Smeće regenerira profit. Mrežno „oslobođenje“, ekrani emancipacije...
Iz nikud u izvan (Mario Hibert)
156 izdanje programa Drugo ime za slobodu
156: Deponija Uborak (II/III) / Onomatobleja 124
Život u vrijeme zaraze #19: ”Ko su članovi Kriznog štaba HNK? Ja ne znam.”- Tina Jelin-Dizdar
”Ko su članovi Kriznog štaba HNK? Ja ne znam.”- Tina Jelin-Dizdar
Radio reportaža o odlaganju otpada u Mostaru - Deponija Uborak (1. dio) / Onomatobleja 121: 'Zdenin rječnik karakternih osobina'
147: Deponija Uborak (I/III) / Onomatobleja 121
INSAM - Institut za savremenu umjetničku muziku je međunarodna interdisciplinarna platforma posvećena izučavanju globalnih gibanja na...
Intervju: Bojana Radovanović (INSAM - Institut za savremenu umjetničku muziku)
179: Mostovi Hercegovine 2021: Anita Pajević + Onomatobleja 147
178: Mostovi Hercegovine 2021: Ronald Panza + Onomatobleja 146
177: Mostovi Hercegovine 2021: Senada Demirović-Habibija + Onomatobleja 145
176: RadioTeatar Bajsić & prijatelji + Onomatobleja 144
175: In Memoriam: Vesna Ljubić (1938-2021) + Onomatobleja 143
174: Crustalno Jasno + Tarantula Comic Store + Onomatobleja 142
U botanici pjesme Ivane Miloš
Kajsije (Rebecca Solnit)
Sonja Leboš: Vratiti duh veličine i skromnosti u ljude i prostor (Intervju)
Naša Evropa (Adam Zagajewski)
Terminator protiv Avatara: Bilješke o akceleracionizmu (Mark Fisher)
Adam Zagajewski: Primum vivere deinde philosophari (Intervju)