133: SD 'Herceg' Mostar: Mala Dželalija / Ivan Šunjić: Hanifa Kapidžić-Osmanagić / Onomatobleja 109

📻 Drugo ime za slobodu #133:▶ Unatoč činjenici da speleologija u Bosni i Hercegovini ne dobiva pažnju i potporu koju kao zvanje zaslužuje, Speleološko društvo 'Herceg' iz Mostara neumorno djeluje već devetu godinu, kako na istraživanju i popularizaciji upoznavanja našeg krškog podneblja, tako i na podizanju ekološke svijesti u društvu. Osim što strastveno tragaju za uvijek novim, često opasnim izazovima, njihova riznica otkrića, mapa i koordinata istraženih geoloških objekata u dubinama našeg prostora strpljivo raste.


Protekle sedmice u javnost ih je lansirao i najnoviji pothvat. Mala Dželalija na Raškoj Gori kod Mostara je gotovo 400 metara dubok vertikalni otvor u tlu koji ima i svoj unutrašnji nastavak ka još većoj dubini. Osim što je objekt dugo vremena bio misterij, jer ga je unatoč neumornoj potrazi mostarskih speleologa bilo teško uopće locirati, saznajemo da sad konkurira i da obori rekord najveće pronađene dubine na teritoriju BiH.

Preostalo je još mnogo rada na mapiranju i propisnom speleološkom i geološkom opisivanju ovog novog objekta, no rezultati dugogodišnjeg i, što je važno naglasiti, volonterskog rada mostarskih entuzijasta već se jasno vide i zaslužuju pažnju.

O speleologiji kod nas i u regionu, ekološkoj misiji ovog poziva, aktivnostima Speleološkog društva 'Herceg' te Maloj Dželaliji, za AbrašRadio govori Ivan Marić.

▶ Povod razgovoru s mladim mostarskim teoretičarem književnosti Ivanom Šunjićem bio je njegov esej u časopisu Novi izraz, posvećen nedavnoj preminuloj književnoj teoretičarki, profesorici i književnici Hanifi Kapidžić-Osmanagić.

Esej pod nazivom Kroz suočenja: Književnoznanstveni rad i izraz Hanife Kapidžić-Osmanagić, iako objavljen kao oblik nekrologa, podsjeća nas na autoričinu duboku predanost nadrealizmu, feminističkoj kritici i njenoj pionirskoj fascinaciji, kod nas još prilično nepoznatom, genijalnom francuskom književnicom Helene Cixous.

Onomatobleja: U 109. epizodi 'Pristojno osluškivanje' poslušajte pressicu u kojoj su se sukobili poznati mostarski duhovi Mujage Komadine i Alekse Šantića sa Zdenom Pičetom. Naime, Zdena je uzurpirao vlast u gradu Mostaru proglasivši se ''novim mostarskim šerifom''. Duhovi iz Stranke Mrtvih Za Budućnost su se našli u opoziciji i ubrzo su napali Zdenu i poručili mu kako se ne može ponašati kao kafanski baja. Što se dalje dogodilo, saznajte sa presice koju moderira Omer Hodžić.


#maladželalija #speleologija #speleološkodruštvohercegmostar #borisfilipić #ivanmarić #ivanšunjić #helenecixous #hanifakapidžićosmanagić #ronaldpanza #onomatobleja

Urednik i voditelj: Husein Oručević Tonska realizacija: Ahmed Voloder

Drugo ime za slobodu - premijerno svakog ponedjeljka od 22 do 23 h na talasima ROM - RADIO OTVORENA MREŽA. / utorkom online.


OKC Abrašević 06/2020

RG74: EU&blockchain / Marija Krnić / Balkan eksces

RG74: EU&blockchain / Marija Krnić / Balkan eksces

Radio Geometrija 74: EPPandeconomics 101 / Kritički zabavnik / Balkan eksces

140: Izbori u Mostaru: Marin Bago / Blues u Abraševiću: Anja Rikalo / Onomatobleja 115

140: Izbori u Mostaru: Marin Bago / Blues u Abraševiću: Anja Rikalo / Onomatobleja 115

Drugo ime za slobodu 140: Izbori u Mostaru: Marin Bago / Blues u Abraševiću: Anja Rikalo / Onomatobleja 115

Mostogradnja: Skrivene priče Hercegovine

Mostogradnja: Skrivene priče Hercegovine

Projekt 'MOCTOBI XERCEGOVINE' 2020

KULTURA POSLIJE: Nora Krstulović (Intervju)

KULTURA POSLIJE: Nora Krstulović (Intervju)

KULTURA POSLIJE: Nora Krstulović (Intervju) / Ronald Panza

Damir Arsenijević: Ekološko nasilje ima istu logiku kao ratno

Damir Arsenijević: Ekološko nasilje ima istu logiku kao ratno

Damir Arsenijević, pokretač tuzlanske radne grupe “Zemlja, voda, zrak” (Intervju)

RG73: Una Bauer / Vertigo: Kosa / Manifest nove normalnosti

RG73: Una Bauer / Vertigo: Kosa / Manifest nove normalnosti

KRITIČKI ZABAVNIK: Una Bauer I VERTIGO: Kosa (1979) I ABC PROTIV 123: Manifest za novu normalnost

black background

AbrašRadio

OKC Abrašević

Alekse Šantića 25

88000 Mostar, BiH

+387 36 561 107

abrasradiomostar@gmail.com

  • mixcloud-og
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Twitter Social Icon