27930-NWVISI_edited.jpg

MOCTOBI XERCEGOVINE je medijsko-edukativna platforma nastala 2020. godine suradnjom AbrašRadija iz Mostara i portala Direkt iz Gacka.

Okuplja mlade ljude iz hercegovačkih gradova, zainteresirane za medijsku kulturu i zajedničko izučavanje pojma Hercegovine.

Holističkim pristupom kulturnim i geografskim posebnostima i raznolikostima područja namjeravamo istraživati i (ponovno) otkrivati priče koje povezuju.

 
 

Priče iz prvog ciklusa

Mostova Hercegovine (10/20)

Autori/ce:

27930-NWVISI_edited.jpg

Prvi ciklus Mostova Hercegovine počeo je tik pred nastalu pandemiju. Nove okolnosti onemogućile su u tom trenutku bilo kakav terenski rad.

Mlade ljude iz različitih gradova Hercegovine uspjeli smo ipak okupiti online. Uz uvodna teorijska razmatranja i podijeljenu literaturu (audioknjige), naš program upoznavanja s Hercegovinom pomogli su i obogatili dragi i značajni gosti:

Nakon uvodnog predavanja i osvrta na kras kroz nova istraživanja našeg karstologa Ive Lučića (Presvlačenje krša, 2019), predavanje o misterijama čuvene hercegovačke pećine Vjetrenice održao je Nikša Vuletić, v.d. direktora J.P. "Vjetrenica - Popovo Polje" Ravno. Kroz Hutovo blato i živopisni prostor rijeke Trebižat provela nas je alpinistica i fotografkinja Stanislava Borovac, autorica bloga CoolTure&Hodopisi. Sanel Riđanović, profesor biologije s Univerziteta Džemala Bijedića u Mostaru, podijelio je svoja istraživanja o endemima rijeke Neretve i ekološkim izazovima s kojima se susreću naše rijeke. O magarcu, životinji simbolu života na prostoru kojeg je dio i Hercegovina, iz splitskog zoološkog vrta na Marjanu govorio nam je umjetnik i aktivist Hrvoje Cokarić, voditelj projekta Toward Europe. U muzičke niti davnina i glasove šireg dinaridskog prostora uveo nas je intervju sa Svetlanom Spajić, pjevačicom i etnomuzikologinjom iz Beograda, a naposljetku nam je o bogatoj baštini sevdalinke govorila zvijezda sevdaha Damir Imamović.

Uz pomoć mentora iz redakcija AbrašRadija i portala Direkt, 12 učesnika načinilo je svoje vlastite priče u nekom od medijskih formata predstavljenih u praktičnom dijelu programa. Te su priče proizvod prvog, pandemijskog cikusa MOCTOBA XERCEGOVINE.

 

AbrašRadio

OKC Abrašević

Alekse Šantića 25

88000 Mostar, BiH

+387 36 561 107

abrasradiomostar@gmail.com

  • mixcloud-og
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Twitter Social Icon