27930-NWVISI_edited.jpg

MOCTOBI XERCEGOVINE je medijsko-edukativna platforma nastala 2020. godine suradnjom AbrašRadija iz Mostara i portala Direkt iz Gacka.

Okuplja mlade ljude iz hercegovačkih gradova, zainteresirane za medijsku kulturu i zajedničko izučavanje pojma Hercegovine.

Holističkim pristupom kulturnim i geografskim posebnostima i raznolikostima područja namjeravamo istraživati i (ponovno) otkrivati priče koje povezuju.

 
27930-NWVISI_edited.jpg

Prvi ciklus Mostova Hercegovine počeo je tik pred pandemiju. Nove okolnosti onemogućile su  bilo kakav terenski rad.

Mlade ljude iz različitih gradova Hercegovine okupili smo online.

 

Uz uvodna teorijska razmatranja i podijeljenu literaturu (audioknjige), naš program upoznavanja s Hercegovinom pomogli su i obogatili dragi i značajni gosti:

Nakon uvodnog predavanja i osvrta na kras kroz nova istraživanja našeg karstologa Ive Lučića (Presvlačenje krša, 2019), predavanje o misterijama čuvene hercegovačke pećine Vjetrenice održao je Nikša Vuletić, v.d. direktora J.P. "Vjetrenica - Popovo Polje" Ravno. Kroz Hutovo blato i živopisni prostor rijeke Trebižat provela nas je alpinistica i fotografkinja Stanislava Borovac, autorica bloga CoolTure&Hodopisi. Sanel Riđanović, profesor biologije s Univerziteta Džemala Bijedića u Mostaru, podijelio je svoja istraživanja o endemima rijeke Neretve i ekološkim izazovima s kojima se susreću naše rijeke. O magarcu, životinji simbolu života na prostoru kojeg je dio i Hercegovina, iz splitskog zoološkog vrta na Marjanu govorio nam je umjetnik i aktivist Hrvoje Cokarić, voditelj projekta Toward Europe. U muzičke niti davnina i glasove šireg dinaridskog prostora uveo nas je intervju sa Svetlanom Spajić, pjevačicom i etnomuzikologinjom iz Beograda, a naposljetku nam je o bogatoj baštini sevdalinke govorila zvijezda sevdaha Damir Imamović.

Uz pomoć mentora iz redakcija AbrašRadija i portala Direkt, 12 učesnika načinilo je svoje vlastite priče u nekom od medijskih formata predstavljenih u praktičnom dijelu programa. Te su priče proizvod prvog, pandemijskog cikusa MOCTOBA XERCEGOVINE.

Projekt podržao BHRI

 

Priče iz prvog ciklusa

Mostova Hercegovine (10/20)

Autori/ce:

Adnan Bratić

Aleksa Vučković

Azra Aksoj

Jovana Galić

Kristina Bradara

Marija Manojlović

Matej Šimić

Milanka Kovačević

Miloš Vasiljević

Nikola Rončević

Nikolija Bjelica

Zdenka Pandžić

 

AbrašRadio

OKC Abrašević

Alekse Šantića 25

88000 Mostar, BiH

+387 36 561 107

abrasradiomostar@gmail.com