Image by Zhang Kenny

Mapa 'Uborak na našim ulicama'

Kad je u ljeto 2019. godine zbog slučaja piralen blokirana deponija Uborak, mostarska javna komunalna preduzeća neiznalaženjem alternativnih rješenja za odvoz smeća dopuštaju da se grad pretvori u svoju vlastitu deponiju. Mostar je opet obišao svjetske medije kao grad smeća.

 

Činjenica da je Uborak regionalna deponija i da ostali gradovi koji svoje smeće dovoze ovdje nisu ostali zatrpani do guše kao Mostar, jasno je pokazala kako su građani Mostara još jednom iskorišteni kao taoci za kratkoročne osobne interese.

Komunalna preduzeća pod upravom Grada, iako djeluju van zakonskih okvira, iz godine u godinu troše ogromne budžete. U izbornoj, 2020. godini budžet samo za održavanje čistoće iznosi 1 320 000 KM.

Mapa 'Uborak na našim ulicama' želi bilježiti i kontekstualizirati geografiju komunalnog nereda u Mostaru koji iz godine u godinu nesmetano nastavlja grad činiti ruglom i sramotom.

Posjetitelji su pozvani doprinijeti mapiranju slanjem fotografija iz svojih naselja putem maila: abrasradiomostar@gmail.com ili putem obrasca klikom na: